Fenomen astronomic spectaculos pe 16 mai 2022. Va fi vizibil şi din România

Fenomen astronomic spectaculos pe 16 mai 2022. Va fi vizibil şi din România
Fenomenul astrologic va fi vizibil, inclusiv din România

Prima eclipsă de Lună din 2022 va avea loc pe 15 și 16 mai. Eclipsă totală va fi vizibilă în fază totală din porțiuni din America, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Cuoscută sub numele de „Luna Însângerată”, fenomenul va putea fi văzut și din România pe data de 16 mai 2022.

„Luna însângerată”. Prima eclipsă totală din 2022

Luna va trece prin umbra Pământului într-o eclipsă totală de Lună în noaptea de 15 spre 16 mai. Este prima eclipsă din 2022, cunoscută sub numele de „Luna Însângerată”. Dar dacă vremea rea vă va strica priveliștea, veți avea opțiuni pentru a o urmări live online.

Astfel, veți avea șansa de a urmări Luna plină. Să experimentați o eclipsă totală de Lună, pe măsură ce Luna trece în umbra Pământului. Eclipsa va fi vizibilă în fază totală din porțiuni din America, Antarctica, Europa, Africa și estul Pacificului.

O eclipsă penumbrală, în care marginea umbrei Pământului va cădea peste Lună, este vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu, inclusiv în România.

În timp ce momentul depinde de locul în care priviți cerul, faza parțială a eclipsei de lună începe pe 15 mai la ora 22:28 p.m. EDT (0228 GMT pe 16 mai).

Se va ajunge la apogeu cu nuanțe roșii pe 16 mai la ora 12:11 EDT (0411 GMT). Apoi, evenimentul se va încheia la ora 1:55 a.m. EDT (0555 GMT).

Rețineți că eclipsa penumbrală va începe cu aproximativ o oră mai devreme și se va încheia la aproximativ o oră după eclipsa parțială, conform publicației Space.com.

Cercetătorul Fred Espenak a catalogat luna plină din 15 mai ca fiind o așa-numită superlună. Este momentul în care luna plină se află la perigeu, cea mai apropiată distanță de Pământ. Asta o face să fie o eclipsă de Super Lună.

Dacă sperați să fotografiați luna sau doriți să vă pregătiți echipamentul pentru eclipsa totală de lună, consultați cele mai bune aparate foto pentru astrofotografie și cele mai bune obiective pentru astrofotografie.

Două eclipse de lună în 2022

Fenomenul „Luna însângerată” va fi prima dintre cele două eclipse de Lună din 2022. Următoarea va avea loc pe 8 noiembrie 2022.

Ea va fi vizibilă cel puțin parțial din Asia, Australia, America de Nord, părți din nordul și estul Europei, Arctica și cea mai mare parte a Americii de Sud, potrivit Space.com.

În 2023 vor avea loc, de asemenea, două eclipse de Lună. Prima va avea loc între 5 și 6 mai 2023. Este o altă penumbră vizibilă, cel puțin parțial, din sudul și estul Europei, Antarctica, cea mai mare parte a Asiei, Australia, Africa, precum și din oceanele Pacific, Indian și Atlantic.

Cea de-a doua va fi o eclipsă parțială, pe 28-29 octombrie 2023, vizibilă cel puțin parțial din Europa, Asia, Australia, Africa, America de Nord, nordul și estul Americii de Sud, Arctica, Antarctica, precum și din oceanele Pacific, Atlantic și Indian