Schimbare importantă la vârful NATO. Ce se întâmplă cu Alianța

Schimbare importantă la vârful NATO. Ce se întâmplă cu Alianța

Generalul Christopher Cavoli, din armata SUA, a preluat luni comanda Comandamentului Aliat pentru Operații în cadrul unei ceremonii desfășurate la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate din Europa, la Mons, Belgia. Generalul Cavoli îi succede generalului Tod Wolters, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, care se afla în funcție din 2019.

NATO l-a schimbat pe comandantul Forțelor Armate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a lăudat pe generalul Wolters pentru „angajamentul său dezinteresat față de Alianța noastră”, inclusiv pentru activitatea sa de răspuns la pandemia COVID, pentru tranziția Misiunii Resolute Support din Afganistan și pentru „răspunsul rapid și puternic la invazia brutală a Rusiei în Ucraina”.

De asemenea, i-a mulțumit generalului Wolters pentru că a condus dezvoltarea și executarea „unei familii complet noi de planuri de apărare NATO”, care a deschis calea pentru deciziile transformatoare de la summitul de la Madrid. „Ați fost pur și simplu liderul potrivit, la postul potrivit, la momentul potrivit”, a spus  Stoltenberg.

În semn de recunoaștere a serviciilor excepționale aduse de generalul Wolters Alianței, secretarul general i-a acordat Medalia NATO pentru servicii meritorii.

Secretarul general i-a urat bun venit generalului Cavoli, menționând că cei 35 de ani de carieră militară ai săi s-au întins pe tot globul, din Bosnia până în Irak, Afganistan și Washington D.C.

„Cel mai recent, în calitate de general comandant al Armatei SUA în Europa și Africa, ați supervizat cea mai mare consolidare a prezenței americane în Europa din ultimele decenii, cu peste 100 000 de soldați”, a spus el.

„Vă alăturați nouă într-un moment de cotitură pentru securitatea transatlantică, marcat de creșterea concurenței strategice și de revenirea conflictelor brutale în Europa”, a spus Stoltenberg.

„Știu că veți continua să slujiți NATO cu același spirit de conducere și dăruire de care ați dat dovadă întotdeauna.”

Comandamentul Aliat pentru Operațiuni este responsabil pentru planificarea și executarea tuturor operațiunilor NATO. Generalul Cavoli este cel de-al douăzecilea Comandant Suprem Aliat în Europa (SACEUR).

Primul care a ocupat această funcție a fost generalul Dwight D. Eisenhower, ulterior cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite.