Scad facturile la energie electrică pentru peste un milion de români: până acum era imposibil

Scad facturile la energie electrică pentru peste un milion de români: până acum era imposibil

Autoritățile române, printr-un program național de plafonare a costurilor pentru energie electrică, au încercat să întindă o mână de ajutor românilor cu un consum mic, de până la 300 KWh. Acum, regulile legate de cine se poate bucura de acel mecanism se vor relaxa semnificativ.

La ora actuală, în România, există o singură categorie de consumatori de energie electrică ce plătesc acest serviciu la prețul pieței. Este vorba de cei care, anul trecut, au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 kWh. Toți ceilalți se încadrează într-o schemă sau alta de plafonare, respectiv compensare a tarifului. Cu un pic de noroc, dacă un amendament ajuns în Camera Deputaților va fi votat, prețul s-ar putea plafona și pentru cei menționați mai sus, adică pentru toată lumea, la tariful de un leu/kWh.

Cum vor scădea facturile la energie ale românilor

În urmă cu câteva luni a fost promulgată OUG 27/2022. Documentul legislativ a instituit plafonarea prețurilor la energie și gaze după cum urmează. Au fost definite plafoane de preț de 0,68 lei/kWh pentru casnicii care anul trecut au avut un consum mediu lunar de până la 100 kWh, și de 0,8 lei pentru cei cu un consum mediu lunar cuprins între 100 și 300 kWh. Pentru clienții non-casnici (cu excepția celor mari consumatori), prețul a fost plafonat la 1 leu/kWh.

În consecință, cei care au rămas să plătească preț întreg la energie sunt persoanele fizice cu un consum mai mare de 300 kWh/lunar. Din nou, vorbim de media lunară pe anul trecut. Cu un pic de noroc, vor scădea și facturile lor, cu condiția să treacă OUG 27, care se află acum la comisiile din Camera Deputaților, după ce a fost votată în Senat. Practic, vorbim de un amendament introdus deja ce arată că și pentru clienții cu un consum mai mare de 300 kWh, se va plafona prețul la un leu/kWh, preț final, cu toate taxele incluse.

Citește și: