02 iun. 2022 | 12:50

Când giganții din Energie dau mâna cu uriașii din Tech: parteneriatul care ne-ar putea schimba viața. S-au înțeles deja

ACTUALITATE
Când giganții din Energie dau mâna cu uriașii din Tech: parteneriatul care ne-ar putea schimba viața. S-au înțeles deja

Orice criză naște oportunitate. Asta știm de la marii oameni de afaceri sau cercetători ai lumii, iar criza energetică din prezent pare să nu facă excepție.

În plin val de scumpiri pe piețele de energie și gaz natural, cu o inflație explozivă în toată Europa, țările din regiune precum și companiile private depun eforturi pentru a-și îmbunătăți eficiența, pentru a crește independența energetică și pentru a veni în întâmpinarea consumatorului și necesităților lui curente.

Ei bine, se pare că doi giganți, unul local și altul de peste ocean, au reușit să pună bazele unui parteneriat, unei soluții ce s-ar putea dovedi extrem de utilă în condițiile sensibile din prezent, dar și a noilor criterii de exigență în materie de energie verde și obiectivele Uniunii Europene cu privire la acest aspect.

Este vorba despre compania franceză de utilități Engie și gigantul tech Google. Cei doi uriași din două industrii diferite s-au aliat cu scopul creșterii eficienței parcurilor eoliene.

Ce se va întâmpla, de fapt, între cei doi giganți și care vor fi efectele

Acest „parteneriat” presupune faptul că Engie va începe să utilizeze o tehnologie experimentală de la Google. Vorbim despre un serviciu modern, bazat pe inteligență artificială. El oferă previziuni care le pot îmbunătăți deciziile atunci când cumpără și vând pe piețele de energie, a declarat Larry Cochrane, director de soluții energetice la Google Cloud.

Primul pas va fi testarea pe portofoliul eolian din Germania, conform surselor din presa internațională.

„Cel mai bun mod de a ne gândi la el este ca la un instrument de recomandări de tranzacționare”, a afirmat Cochrane, citat de Bloomberg.

Amintim faptul că, în anul 2019, Google a declarat că a colaborat cu DeepMind, o companie soră a Alphabet Inc., pentru a realiza un software de inteligență artificială care ar putea prezice puterea eoliană cu treizeci și șase de ore înainte. Acest lucru ar permite furnizorilor de energie să programeze intrările în rețelele de energie din timp cu mai multă acuratețe, contracarând o parte din imprevizibilitatea caracteristică acestor tipuri de proceduri!

Momentan, Engie va fi primul client care va folosi aceasta funcție, dar dacă se va dovedi una utilă pentru piață, consumatori și mediul înconjurător, cu siguranță că ea va fi implementată la scară mult mai largă.