Satul din România cu un singur locuitor. Cum a fost cumpărat pe un preț de pomană, cu sute de hectare

Satul din România cu un singur locuitor. Cum a fost cumpărat pe un preț de pomană, cu sute de hectare

Dacă ajungi în satul Roșia, din județul Hunedoara, ai să observi că locurile sunt de-o frumusețe covârșitoare, iar dacă vei fi și mai atent de atât, vei mai observa, de asemenea, ceva: aici nu vei vedea oameni.

Satul are un singur locuitor se află, de fapt, la granița dintre județele Hunedoara și Alba, în inima Munților Metaliferi, însă un fenomen a făcut ca, în anii 1980, el să fie depopulat aproape în totalitate, din pricina fabricii de la Orăștie care le-a deschis oamenilor de aici noi oportunități.

Satul Roșia (Hunedoara)
Singurul locuitor al satului Roșia, din Hunedoara – nu a vrut să-și părăsească locul natal / Foto: Ziarul Hunedoreanului

Satul cu un singur locuitor: omul a refuzat să-și părăsească locul natal

Aici, a rămas doar un bătrân care acum, la vârsta de 77 de ani, încă refuză să-și părăsească satul unde a trăit o viață. Întrebat de ce n-a vrut să plece și el, ca ceilalți, a spus că n-ar fi putut să părăsească locul pe care îl știe de-o viață, simțindu-se extrem de atașat de satul Roșia, dar și de casa lui.

Așadar, în momentul în care un afacerist a vrut să cumpere tot satul, absolut toți cei care îl părăsiseră anterior au fost de acord să-ți vândă casele părintești pe sume infime.

Satul Roșia (Hunedoara)
Satul Roșia (Hunedoara)

A fost cumpărat la preț de apartament

Vine greu de crezut că un sat întreg, cu sute de hectare, ar putea fi cumpărat cu bani pe care, în mod obișnuit, i-ai da pe un apartament. Cu toate astea, lucrul acesta s-a întâmplat în Roșia, județul Hunedoara.

Un afacerist a plătit 81.000 de euro pe tot satul, așadar acum acesta îi aparține. Procesul a fost unul de durată, el reușind, în 10 ani, să cumpere toate casele abandonate de aici.

Chiar și așa, nu vorbim despre o simplă investiție, ci de una de suflet, afaceristul având rădăcinile chiar aici, în Roșia. El a recondiționat mai apoi casa părintească și urmează să facă același lucru și cu altele, din zonă, sperând să redea locului strălucirea de odinioară și să-i motiveze pe cei pasionați de turismul eco să vină aici, la el acasă.