Sărăcia ne ajunge la os: oamenii sunt tot mai necăjiți, banii nu mai au valoare, viața e scumpă și grea
Oricât de bine ai câștiga lună de lună, tot te afectează scumpirile. Ți-au crescut substanțial costurile cu mâncarea, locuința, transportul etc, iar acest lucru îți provoacă un sentiment de neliniște și disconfort.
Cu atât mai dificilă e viața dacă nu ai suficient de mulți bani și ești nevoit să renunți la lucruri esențiale pentru a putea supraviețui de la o lună la alta.
Din nefericire, în zilele noastre, numeroși oameni din întreaga lume se află cu un picior în groapa sărăciei și excluziunii sociale.
Numărul oamenilor săraci, mai mare decât ți-ai fi putut imagina
Conform unei analize proaspăt dată publicității de Eurostat, în 2021, 95,4 milioane de persoane din UE , reprezentând 21,7% din populație, erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială , adică trăiau în gospodării care se confruntă cu cel puțin unul dintre cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială (risc de sărăcie, deprivare socială și/sau locuință într-o gospodărie cu intensitate foarte scăzută a muncii).
Astfel, se înregistrează o ușoară creștere față de anul 2020 (94,8 milioane; 21,6% din populație).
Dintre cele 95,4 milioane de persoane din UE care s-au confruntat cu riscul de sărăcie sau excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din populația totală) trăiau în gospodării care se confruntă cu toate cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială simultan.
Tot institutul de statistică european ne mai spune că, anul trecut, 73,7 milioane de persoane din UE erau expuse riscului de sărăcie, în timp ce 27,0 milioane erau grav defavorizate din punct de vedere material și social, iar 29,3 milioane trăiau într-o gospodărie cu intensitate scăzută a muncii.
Potrivit analizei, deși sărăcia o regăsim peste tot, în general, fenomenul nu e unul uniform la nivelul blocului comunitar, dar din nefericire România noastră e lider de clasament în UE când vine vorba despre numărul persoanelor vulnerabile!
Prin urmare, riscul de sărăcie sau excluziune socială a variat în statele membre ale comunității europene. Cele mai ridicate cote de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate în România (34%), Bulgaria (32%), Grecia și Spania (ambele 28%).
La polul opus, cele mai scăzute procente de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială au fost înregistrate în Cehia (11%), Slovenia (13%) și Finlanda (14%).