Angajări la stat, de pe canapeaua de acasă: noua modă la bugetari

Angajări la stat, de pe canapeaua de acasă: noua modă la bugetari

Vești bune pentru bugetari, sau mai bine zis pentru românii care tind să devină angajați ai statului. Se digitalizează procesul de înscriere la concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice din instituțiile statului.

Practic, datorită tehnologiei pe care o implementează instituțiile publice, vei putea desfășura o bună parte a procedurilor stând confortabil și bându-ți ceaiul de pe canapeaua din sufragerie.

Bei cafeaua pe canapea și te angajezi la stat

Măsura despre care vorbim face parte, cel puțin pentru moment, dintr-un proiect de lege care se află la dezbatere, pe masa senatorilor. Dacă inițiativa legislativă va fi adoptată, românii ce vor dori să ocupe anumite posturi vor putea să trimită documentele necesare înscrierii și prin mijloace electronice de comunicare, fără să fie nevoie să se deplaseze fizic în anumite locuri.

„Codul administrativ (OUG 57/2019) urmează să fie completat, potrivit proiectului de lege aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât, în cazul concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, documentele necesare pentru întocmirea dosarelor de înscriere să poată fi transmise atât în format fizic, cât și în format electronic.

Totuși, dacă nu vor depune copii legalizate notarial, candidații ce vor fi declarați admiși vor trebui să prezinte, pentru compararea cu copiile simple, și exemplarele originale ale documentelor, în cel mult zece zile de la afișarea rezultatelor finale.

În caz contrar, candidații vor risca respingerea candidaturii, iar candidatul clasat pe următorul loc va fi declarat admis. Același lucru se va întâmpla și în cazul existenței unor neconcordanțe între copiile și originalele documentelor”, explică avocatnet.ro.

Amintim faptul că, de la 1 iulie, angajările la stat vor fi înghețate, după mai multe luni în care numărul bugetarilor a tot crescut, chiar dacă bugetul public se confruntă cu un deficit, deci are cheltuieli mai mari decât veniturile!

În acest sens, de curând, Executivul de la București a adoptat printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

„În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și data de 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, arată textul actului normativ la care facem referire.