Gazele și curentul s-au scumpit enorm în ultimul timp, iar românii sunt nevoiți să scoată din buzunar sume enorme pentru a își plăti utilitățile. Există, totuși, câteva trucuri care te pot ajuta să plătești mai puțin pentru factura la gaze. Totul are legătură cu temperatura pe care trebuie să o setezi la centrală atunci când pleci de acasă. Făcând acest lucru, vei economisi energie și vei plăti mai puțin pentru facturi.
Este esențial să știi la ce temperatură să dai centrala când pleci de acasă ca să nu te trezești cu facturi uriașe. Dacă ai centrală de apartament, trebuie să știi cum să eviți să plătești mult. Temperatura trebuie setată cu trei grade mai mică decât în mod normal. Fiecare grad în plus care trece de 19% poate însemna o creștere cu 8% a consumului de gaze naturale.
Totodată, stabilește o temperaturi pentru apa caldă, ca să nu o mai combini cu cea rece. Instalațiile vechi pot consuma cu 20% mai mult decât cele care funcționează așa cum trebuie.
Pentru a menține o temperatură optimă în casă, trebuie să ai ferestrele și ușile izolate, iar caloriferele nu trebuie niciodată acoperite cu perdele sau haine ori alte obiecte.
Când afară strălucește soarele, trage draperiile ca să intre căldura și în casă.
Autoritățile au plafonat prețurile la energie electrică și gaze naturale, de la 1 februarie până la 31 martie.
„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate.
Astfel, pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. (n.red. indiferent de consum). Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.
Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.
Pentru consumatori non-casnici și industria alimentară vom plafona prețurile la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.