Safari se alătură lui Chrome în clubul „peste un miliard de utilizatori”: care e cel mai folosit browser

Safari se alătură lui Chrome în clubul „peste un miliard de utilizatori”: care e cel mai folosit browser

Browserul Safari al Apple a depășit, în sfârșit, un miliard de utilizatori la nivel global, devenind al doilea browser care a realizat această performanță. Browserul Google Chrome încă e pe primul loc, deoarece are de trei ori mai mult: 3,3 miliarde de utilizatori.

Aceste două browsere dețin cea mai mare parte din piața browserelor, deoarece următorul browser cel mai folosit are doar o cincime din utilizatorii Safari. Acesta este Microsoft Edge, care are 212 milioane de utilizatori la nivel global. Dincolo de asta, Mozilla Firefox, Samsung Internet și Opera se luptă pentru locurile codașe.

Constatările privind utilizarea browserului au fost raportate de AtlasVPN. A folosit procentul cotei de piață a browserului GlobalStats, care a fost convertit în numere reale folosind Internet World Stats. Numărul pentru Safari echivalează cu 19% dintre toți utilizatorii de Internet, fără îndoială datorită includerii sale în iPhone și iPad.

Safari, al doilea browser din lume

Este, de asemenea, inclus pe toate computerele Mac, dar este probabil că versiunea mobilă este motivul dominației sale. Același lucru s-ar putea spune și pentru Chrome, care în acest moment este un magistral în toată regula. În prezent, este folosit de 64% dintre toți utilizatorii de internet la nivel global. Acest lucru se datorează fără îndoială că Android este sistemul de operare dominant pentru dispozitivele mobile. Potrivit aceluiași contor de statistici, Android deține 71% din cota de piață globală. Aceleași date arată iOS cu doar 27% din piață.

Totuși, în SUA, Safari și Chrome sunt puțin mai apropiate. Chrome are încă cea mai mare parte din piața browser, la 49%. Cu toate astea, Safari nu este atât de în urmă, cu 36% din piață. Microsoft Edge are aproximativ șase procente, iar restul browserelor au restul.

Cu toate acestea, Edge câștigă încet cotă de piață, cel puțin la nivel global. A lansat recent Windows 11 cu Edge ca browser implicit. Apoi a făcut foarte dificilă schimbarea browserelor, necesitând ca oamenii să schimbe manual asocierile fișierelor. De atunci, a inversat această poziție după ce a primit multe critici justificate. Totuși, această manevră a ajutat probabil cota de piață a lui Edge. AtlasVPN observă că a depășit Firefox în ultimul an, devenind al treilea cel mai folosit browser.

Singurele browsere care par să piardă sau să câștige cotă de piață sunt Safari și Chrome, cel puțin în Statele Unite. De fapt, „războaiele browserelor” de odinioară par a fi soluționate acum, iar Google a câștigat în mod clar. Acest lucru este în ciuda eforturilor Microsoft de a convinge oamenii să treacă la Edge.

Citește și: