S-a întâmplat cu pensiile a milioane de români, în 2022: cât au ajuns să câștige pensionarii

S-a întâmplat cu pensiile a milioane de români, în 2022: cât au ajuns să câștige pensionarii

Pensia celor mai mulți români este infimă și face viața acestora una foarte dificilă în România. În teorie, în 2022, lucrurile s-au îndreptat un pic. În practică, nu discutăm de creșteri cu adevărat semnificative.

La fiecare câteva luni, Institutul Național de Statistică publică o analiză referitoare la situația pensiilor din România. De această dată, studiul vizează evoluția pensiilor în primul trimestru din 2022, iar în acest timp, pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc plătite de casele de pensii) a fost în valoare de 1846 de lei. Dincolo de cifra în sine, mai important este faptul că aceasta a crescut cu 9,9%.

Pensiile românilor, în creștere lentă

Cea mai reprezentativă pentru situația pensionarilor de la noi este pensia medie de asigurări sociale, iar aceasta a fost de 1772 de lei. Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 54,4% (comparativ cu 50,9% în trimestrul precedent). Practic, vorbim de altă veste bună, în timp ce creșterea pensiei medii de asigurări sociale de stat a crescut cu 10,2%.

Dacă ne uităm la indicele pensiei medii reale față de trimestrul anterior, calculat ca un raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum, s-a ajuns la 106,0%. Cu alte cuvinte, creșterea nominală a fost mai mare de 6%, dar în contextul inflației, cele 10 procente menționate mai sus au ajuns să valoreze mai puțin.

În cazul în care vrei să ții minte un număr, în România, în primul trimestru al acestui an, au existat 5.024.000, în scădere cu 34.000 de persoane față de trimestrul precedent și cu 75.000 mai puțini față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.617.000 de persoane, în scădere cu 26.000 comparativ cu trimestrul anterior. În România există 8 pensionari la fiecare 10 oameni care muncesc, dar acest procent variază mult, 4 pensionari la 10 salariați în Ilfov, până la 10 pensionari la 10 salariați în Teleorman, respectiv 14 pensionari la 10 salariați în Giurgiu și Vaslui.

Citește și: