14 iun. 2022 | 10:43

Cei mai fericiți pensionari din România rămân de neatins: eliminarea pensiilor speciale, o misiune imposibilă

ACTUALITATE
Cei mai fericiți pensionari din România rămân de neatins: eliminarea pensiilor speciale, o misiune imposibilă

În cazul în care ai sperat vreodată că vrei trăi într-o Românie în care pensiile speciale vor fi de domeniul trecutului, iar pensionari se vor bucura de venituri lunare bazate pe contributivitate la stat, te-ai înșelat amarnic. Cea mai recentă confirmare a acestei realități vine de la Curtea Constituțională.

După lungi dezbateri pe marginea subiectului, Curtea Constituțională a decis definitiv că pensiile speciale aflate în plată nu vor suferi niciun fel de modificare, niciodată. Adică, se vor achita în continuare sumele extraordinare de până la câteva zeci de mii de lei pe lună, pentru simplul fapt că eliminarea lor ar fi neconstituțională.

„Rezultă o încălcare directă a art.76 alin.(3) din Constituţie, în sensul că, deşi nu s-a cerut procedură de urgenţă, totuşi legea a fost adoptată în mod vădit după canoanele acestei proceduri. (…) Legea de faţă a fost adoptată cu înlăturarea tuturor termenelor posibile, ceea ce indică o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”, au atras atenția magistrații din CCR.

Singura șansă este să nu se mai acorde pensii speciale altor persoane, de acum înainte

Liberalul Ioan Cupșa este vicepreședintele Comisiei Juridice din Cameră și, contactat de Adevărul, este singurul care a mai oferit un scenariu pentru modul în care s-ar mai putea întâmpla ceva cu pensiile speciale. Tot el a ținut însă să menționeze că dacă se mențin pensiile speciale vechi, aflate în plată, și se elimină cele viitoare, în sensul că nu vor mai fi acordate altele noi, se ajunge într-o situație de discriminare.

„CCR nu a spus nimic altceva decât faptul că nu am respectat procedurile privitoare la adoptarea legii. Aşadar, nu este niciun impediment să adoptăm o lege prin care să eliminăm acest beneficiu, respectând întreaga procedură care se impune. Dar dacă pensiile care sunt acum în plată vor rămâne în continuare, iar cei care se pensionează în zilele viitoare, şi care solicită să această indemnizaţie, nu vor beneficia, va fi un tratament discriminatoriu sau nu? Lucrurile nu sunt simple deloc”, a explicat liberalul.

O altă soluție vine de la deputatul UDMR Seres Denes care insistă pe o impozitare progresivă a pensiilor speciale, chiar dacă, pe hârtie, valoare lor rămâne neschimbată. „Soluţiile pot fi diverse, începând de la impozitarea drastică sau stabilirea unor beneficii pentru acele ocupaţii unde oamenii sunt privaţi de anumite drepturi în timpul executării acelor funcţii. Trebuie să fie stabilită o anumită indemnizaţie sau impozitarea progresivă a acestor pensii, astfel încât beneficiarul să rămână cu o indemnizaţie modestă”, a explicat parlamentarul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele