S-a dat lege: ce se schimbă la plata produselor digitale. Toți românii trebuie să știe

S-a dat lege: ce se schimbă la plata produselor digitale. Toți românii trebuie să știe

Guvernul a dat o lege pentru cumpărarea de conținut digital. Iată cum te afectează de acum înainte.

Ordonanța specială prevede protejarea consumatorilor care vor cumpăra, cu datele lor personale, servicii și conținut digital (muzică, filme, cărți, jocuri video, aplicații mobile etc), la fel ca pe cei care plătesc cu bani pentru acestea.

Mai exact, dacă cineva își va da datele la schimb pentru achiziționarea unui program informatic, va avea dreptul la un produs de un anumit tip. El va beneficia de garanția legală pentru produse și servicii. De asemenea, va avea acces la anumite remedii, în cazul în care un comerciant nu îi va respecta aceste drepturi.

Această lege se aplică din 9 ianuarie

Mai pe înțelesul tuturor, dacă vrei să ai acces la o carte în format PDF pe internet, a unui raport sau a unui conținut sau serviciu digital, trebuie să furnizezi date despre tine: nume, e-mail, număr de telefon etc.

De aceea, potrivit Avocatnet.ro, OUG 141/2021 vine, începând din 9 ianuarie 2022, cu reguli speciale pentru consumatori în privința conținutului și serviciilor digitale.

Astfel, se recunoaște „plata” făcută cu date personale ca orice plată obișnuită. Și cum un consumator care cumpără un produs sau un serviciu e protejat de legislație (asigurându-i-se un produs conform cu ce i s-a promis de vânzător, garantându-i-se funcționarea corectă a acelui produs, pentru o perioadă anume etc), de aceste protecții vor beneficia și cei care vor da la schimb date pentru servicii/conținut digital și nu vor plăti cu bani.

„Prezenta ordonanță de urgență se aplică: în cazul în care comerciantul furnizează sau se angajează să furnizeze consumatorului conținut digital sau un serviciu digital, iar consumatorul furnizează sau se angajează să furnizeze comerciantului date cu caracter personal, cu excepția cazului în care datele cu caracter personal furnizate de consumator sunt prelucrate exclusiv de către comerciant pentru furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital în conformitate cu prezenta ordonanță de urgență, sau pentru a-i permite comerciantului să respecte cerințele legale la care este supus, iar acesta nu prelucrează aceste date în niciun alt scop”, este precizat în noul act normativ, citat de aceeași sursă.

Citește și: