Răspunsul NATO la orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar trebui să fie „devastator”. Țara europeană care face declarațiile

Răspunsul NATO la orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar trebui să fie „devastator”. Țara europeană care face declarațiile

Un ministru de externe european a declarat că răspunsul NATO la orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar trebui să fie non-nuclear, dar „devastator”.

Răspunsul NATO, dacă Rusia atacă cu arme nucleare

Aflat într-o vizită la Washington, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau a declarat că alianța este pe cale să transmită acest mesaj Moscovei.

Dezastrul militar rusesc în Ucraina, unde forțele sale sunt împinse înapoi în estul țării, a sporit îngrijorările că un Vladimir Putin disperat ar putea recurge la utilizarea unei arme nucleare, eventual un focos tactic cu randament mai mic, în încercarea de a șoca Ucraina pentru a opri rezistența acesteia la invazia sa.

„Din câte știm noi, Putin amenință că va folosi arme nucleare tactice pe teritoriul ucrainean, nu că va ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional”, a declarat Rau la emisiunea Meet the Press de la NBC News.

„Dar răspunsul ar trebui să fie devastator. Și presupun că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl transmite Rusiei în acest moment”.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a avertizat duminică că orice utilizare a armei nucleare de către Kremlin ar avea „consecințe catastrofale pentru Rusia”, care au fost „spuse” în conversații private cu oficiali ruși.

Armata rusă trimite 300.000 de soldați în plus în Ucraina

Armata rusă a extins conscripția cu scopul oficial de a trimite 300.000 de soldați în plus în Ucraina, deși există informații că obiectivul real este considerabil mai mare. Mobilizarea a declanșat tulburări și un exod peste granițele Rusiei, în special al bărbaților aflați la vârsta de încorporare.

„În mod evident, președintele Putin pierde războiul din Ucraina”, a declarat Rau. „Așa că reacția lui este să lanseze mobilizarea. Dar mobilizarea nu pare să-l ajute să câștige războiul”.

Ministrul polonez de externe a declarat că forțele armate ale Ucrainei au învins deja soldații profesioniști ai Rusiei, astfel că este puțin probabil ca noii recruți care sunt „slab pregătiți și slab echipați” să schimbe cursul războiului.

În timpul călătoriei sale la Washington, Rau nu se va întâlni cu niciun membru al administrației Biden, dar se va întâlni cu liderii Congresului, cu predecesorul lui Sullivan în funcția de consilier pentru securitate națională, John Bolton, și va vizita un nou muzeu din capitala SUA dedicat victimelor comunismului.