Rușii încep să înainteze spre Kiev. Blindatele sunt la 60 de kilometri de oraș VIDEO

Rușii încep să înainteze spre Kiev. Blindatele sunt la 60 de kilometri de oraș VIDEO

Statele Unite au spus, în cursul zilei de marţi, că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, asta în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP.

Rușii înaintează spre Kiev

„Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că rușii încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est. Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a mărturisit jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA, fără a spune câte vehicule sunt implicate.

Conform acestui oficial de la Pentagon, ruşii sunt frustraţi venind din nord, de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare. El s-a referit la principala coloană rusă de sute de vehicule care nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel, la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, precum şi la o altă linie care este blocată la Cernihiv, la numai 150 km de capitală.

Se pare că această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din efortul Moscovei de a „încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea”, a notat oficialul american.

„Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene. Ei măresc presiunea asupra Kievului, încă credem că acesta este unul dintre principalele lor obiective”, a mai spus acesta, tot mai mulţi civili fiind afectaţi.

Oficialul american a mai dat informaţii despre lupte de stradă în interiorul Kievului, care rămâne izolat.

„Credem că acestea sunt în mare măsură elemente de recunoaştere, al căror obiectiv ar fi să provoace frică şi confuzie şi să încerce să pregătească terenul pentru ce va urma”, a mai notat acesta.

Un ruso-american acuzat că a acționat ca agent rus ilegal în SUA

Un dublu cetățean ruso-american a fost acuzat că a acționat ca spion în SUA, potrivit dosarelor judiciare care spun că a condus organizații care „au căutat să răspândească propaganda rusă”.

Elena Branson a fost acuzată marți că a acționat și a conspirat pentru a acționa ilegal în SUA în calitate de agent al guvernului rus, că nu s-a înregistrat în mod intenționat conform Legii privind înregistrarea agenților străini, a conspirat pentru a comite fraude cu vize și a făcut declarații false către FBI. Plângerea penală susține că Branson a fugit în Rusia în 2020.

Cel puțin din 2011, Branson a lucrat în numele guvernului rus și al oficialilor ruși pentru a promova interesele Rusiei în SUA, se mai spune în plângere. Procurorii susțin că ea a coordonat întâlniri pentru oficialii ruși pentru a face lobby pe oficialii politici și oamenii de afaceri din SUA și a condus organizații pentru a promova public politicile guvernului rus.

CNN a încercat să-l contacteze pe Branson pentru comentarii cu privire la acuzații. Acuzațiile apar pe măsură ce tensiunile dintre SUA și Rusia continuă să se intensifice în urma invaziei neprovocate de către Rusia a Ucrainei luna trecută, SUA fiind în față și în centru într-un efort multinațional de a pedepsi Rusia pentru acțiunile sale.

Citește și: