Rușii au ieșit în stradă, în semn de protest față de războiul din Ucraina. Forțele de ordine au apelat la violență

Rușii au ieșit în stradă, în semn de protest față de războiul din Ucraina. Forțele de ordine au apelat la violență

Rușii care au protestat în weekend împotriva războiului au primit o pedeapsă grea. Peste 200 de persoane au fost ridicate de forțele de ordine și duse în arest, în aproape 18 de orașe din Rusia.

De altfel, doar la Moscova au fost ridicate peste 80 de persoane și duse în arest pentru că ”și-au permis” să participe la demonstrații considerate ilegale de Kremlin.

Arestări pe bandă rulantă în Rusia, după ce mai mulți cetățeni au ieșit să protesteze împotriva războiului

Pe de altă parte, doi junraliști de la „Novaia Gazeta” au fost arestați la Sankt-Petersburg. Motivul pentru care au fost ridicați a fost că pentru cei doi transmiteau de la un protest împotriva operațiunilor Rusiei în Ucraina. Mai mulți cetățeni au fost reținute și la Novosibirsk și Ekaterinburg.

Tot mai multe proteste în Rusia. Cetățenii spun ”NU” războiului din Ucraina și îl sfidează pe Vladimir Putin

De altfel, în urmă cu o lună au fost arestări masive la proteste organizate în Rusia împotriva războiului din Ucraina.

„Nu războiului din Ucraina!”, era mesajul pe o pancartă a unei tinere, care participa la un mic protest în parcul Zariadie din Moscova. Ea a fost arestată împreună cu alți 20 de participanți.

Atunci, operațiuni de arestare au avut loc și în Sankt Petersburg, în proteste similare, în cadrul unei acțiuni naționale anunțate pe rețelele sociale. Nu mai puțin de 30 de dube ale poliției erau vizibile lângă marele parc din Moscova și lângă zidurile roșii ale Kremlinului.

Protestul a fost organizat și distribuit pe rețelele sociale de militanți care se opun ofensivei rusești în Ucraina în aproap 30 de regiuni din Rusia, de la Vladivostok și până la Soci.

Unul dintre cele mai răsunătoare proteste a avut loc în urmă cu patru săptămâni, la Moscova, împotriva masacrului de la Bucha.

Un artist a avut ideea de a le exemplica rușilor cum arată perspectiva morților civili. Acesta aales patru locuri-cheie ale orașului, zone extrem de circulate. Luni, 4 aprilie, el fotografiat un trup căzut, legat la spate, în postura unei victime.

”Iată cum va fi. După ce vor pierde în Ucraina, vor începe să-și terorizeze proprii cetățeni”, a scris criticul de artă Marat Gelman, între timp exilat.

 

Citește și:
Etichete: