Proteste violente în Franța, după ce Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat

Proteste violente în Franța, după ce Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat

Manifestații au avut loc în mai multe orașe din Franța după anunțul realegerii lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al Republicii, duminică, 24 aprilie. Acestea au avut loc în special la Rennes, Toulouse sau Marsilia.

Proteste violente după alegerile prezidențiale din Franța

Au fost raportate proteste la Toulouse, Marsilia, Strasbourg și Paris, dar și violențe între manifestanți și poliție la Lyon și Rennes.

Aproximativ 250 de manifestanți s-au adunat la Rennes (Ille-et-Vilaine) la scurt timp după anunțarea rezultatelor. Lansat de extrema stângă, mitingul a fost marcat de violențe cu poliția, au fost ridicate și baricade, iar pompierii au intervenit pentru a stinge incendiile pornite de protestatari. Mai mulți manifestanți au fost arestați, a precizat France Bleu. Șapte manifestanți au fost interogați, iar unul dintre ei a fost reținut, potrivit unui raport al prefecturii la sfârșitul serii.

În centrul orașului Nantes (Loire-Atlantique), un cortegiu de aproximativ 400-500 de persoane a mărșăluit în spatele unui banner care proclama „Nevoia de revoluție”.

La Paris, cel puțin 200 de persoane s-au adunat în Place de la République, a constatat un jurnalist de la Radio France. De asemenea, a fost prezentă și poliția. La rândul lor, membrii colectivului Ibiza au ales să sărbătorească în felul lor realegerea celui pe care îl consideră „președintele lobby-urilor”, în fața Adunării Naționale, înainte de a fi împrăștiați de poliție.

În Caen (Calvados), aproximativ 200 de persoane, potrivit prefecturii, au manifestat pentru a contesta alegerile. Un protestatar a fost arestat.

Proteste în mai multe orașe din Franța

O sută de manifestanți s-au adunat în mod calm la Strasbourg (Bas-Rhin), în Place Kléber, după ora 20.00, a relatat France Bleu Alsace, cerând „un al treilea tur de scrutin în stradă”.

La Toulouse (Haute-Garonne), peste 300 de persoane au mărșăluit pe străzile orașului, cu pancarte „Nici Macron, nici Le Pen”, relatează France Bleu Occitanie.

La Lyon (Rhône), 150 de persoane s-au adunat în spatele unei pancarte „Jos cu Macron, jos cu Robin Hood”. într-o lumină roșie de fum,

Această manifestație fusese anunțată de mișcările antifasciste și de sindicatele studențești, care denunță „nereprezentativitatea alegerilor”, în special din cauza marii abțineri. Focuri de artificii au fost semnalate și în apropierea primăriei din districtul 4 din Lyon. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene.

Un miting a avut loc și la Marsilia (Bouches-du-Rhône), a anunțat prefectura. Aproape 400 de persoane s-au adunat și au protestat calm.

 

Citește și:
Etichete: