Rusia vrea să închidă centrala nucleară din Zaporojie: „Norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia și Slovacia”

Rusia vrea să închidă centrala nucleară din Zaporojie: „Norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia și Slovacia”

Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat joi că ar putea închide centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, dacă forțele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, în timp ce Kievul neagă că ar fi întreprins astfel de atacuri, relatează Reuters.

Rusia plănuiește închiderea centralei din Zaporojie

În timpul unei conferințe de presă, șeful Forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale armatei ruse, generalul-locotenent Igor Kirillov, a declarat că sistemele de sprijin ale centralei nucleare din Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Kirillov, în cazul unui accident la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia și Slovacia.

Forțele ruse au ocupat zona din jurul centralei

Forțele rusești au ocupat zona din jurul centralei din Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina.

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului și a fost lovită de mai multe ori de obuze în ultimele săptămâni, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru nuclear.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din interiorul și din jurul complexului reactorului nuclear din sudul Ucrainei.

„Ca o concluzie a celor de mai sus, vă atragem atenția asupra faptului că, în cazul în care situația legată de bombardarea centralei nucleare de către Ucraina va continua să evolueze negativ, se poate lua în considerare chestiunea punerii în „rezerva rece” a unităților energetice 5 și 6, ceea ce va duce la închiderea centralei nucleare Zaporojie”, a declarat șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice ale Forțelor Armate ruse, Ihor Kyrylov.