Oameni din toată lumea protestează față de războiul din Ucraina. Imaginile care fac înconjurul lumii

Oameni din toată lumea protestează față de războiul din Ucraina. Imaginile care fac înconjurul lumii

Pânzele emblematicei Opere din Sydney și ale parlamentului țării din Canberra au fost luminate luni în albastru și galben pentru a arăta solidaritatea cu Ucraina, Australia a declarat că va furniza Ucrainei echipamente militare letale pentru a-i ajuta pe ucraineni să reziste invaziei ruse, iar câteva zeci de israelieni au organizat luni o demonstrație în sprijinul Ucrainei în fața parlamentului țării.

Oameni din toată lumea protestează față de războiul din Ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat, sâmbătă, o serie de demonstrații împotriva războiului în orașe din întreaga lume. Mii de oameni s-au adunat la Londra, Milano, Sydney, Geneva, Frankfurt, Berlin, Atena, Helsinki și multe alte orașe, mulți manifestanți purtând culorile ucrainene și bannere care denunțau invazia Rusiei.

Participanții au fluturat steaguri ucrainene, au ținut pancarte pe care scria „Fără război” și au cerut guvernului israelian să ia măsuri în sprijinul Ucrainei, inclusiv prin furnizarea acesteia cu sistemul de apărare antirachetă Iron Dome.

În Filipine, zeci de persoane s-au adunat luni la Manila, în solidaritate cu poporul ucrainean, denunțând invazia forțelor militare ruse. Ținând pancarte pe care scria „Opriți războiul în Ucraina! Denunțăm toate națiunile bătăușe”, protestatarii au scandat și au organizat un priveghi la lumina lumânărilor.

În Germania, zeci de mii de oameni s-au prezentat la un protest împotriva atacului rusesc asupra Ucrainei, care a avut loc în locul procesiunii anuale de carnaval din Köln. Purtătorul de cuvânt al Carnavalului de la Köln, Michael Kramp, a declarat pentru televiziunea WDR că au participat cel puțin 150.000 de oameni.

Oameni din toata lumea protesteaza fata de razboiul din Ucraina
Protest in Estonia

Protest de pace în Koln

Parada anuală „Luni a trandafirilor”, un punct culminant al sezonului de carnaval din Germania, a fost anulată la Köln din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta a fost înlocuit cu un protest de pace după începutul războiului săptămâna trecută.

Unii participanți încă purtau costume de carnaval, inclusiv în culorile Ucrainei de albastru și galben. Demonstrația a fost condusă de un bărbat care avea un porumbel pus în țeapă pe un steag rusesc.

Marșul a trecut prin centrul orașului, pe lângă multe dintre vagoanele de persiflage care au fost construite inițial pentru parada de carnaval. Două plute de carnaval au arătat figuri caricaturale ale președintelui rus Vladimir Putin.

Mii de oameni au fost sâmbătă în orașul german Frankfurt cu un miting organizat de Partidul Verzilor de guvernământ sub sloganul „Solidaritate cu Ucraina – Pace în Europa de Est”.

Au existat și proteste în India, unde furia a fost îndreptată asupra NATO și a puterilor occidentale.

„Tipul de agresiune la care asistăm în Ucraina a fost forțat de SUA prin NATO și, de asemenea, de forțele militare ruse care au intrat în Ucraina. Ambii sunt responsabili pentru această situație”, a declarat un student activist la un protest la New Delhi.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a postat pe Twitter despre un amplu protest din Estonia, spunând: „Cea mai mare demonstrație din istoria modernă a Estoniei a avut loc în sprijinul Ucrainei. Sunt recunoscător poporului estonian pentru solidaritatea sa în aceste vremuri dificile”.

Oameni din toata lumea protesteaza fata de razboiul din Ucraina
Protest Milano

Proteste masive și în Rusia

Au existat, de asemenea, apeluri tot mai mari în interiorul Rusiei de a opri invazia în curs. O petiție semnată de sute de profesioniști din domeniul medical ruși a declarat opoziția față de acțiunile din Ucraina.

„Noi, medicii, asistentele și paramedicii ruși, suntem împotriva atacurilor efectuate de trupele ruse pe teritoriul ucrainean”, se arată în petiția cu peste 300 de semnături.

Autoritățile ruse au luat măsuri împotriva disidenței și au arestat peste 2.000 de persoane la demonstrațiile organizate în zilele următoare invaziei.

Citește și: