Rusia susține că a atacat aeroportul din Odesa pentru a distruge arme americane și europene

Rusia susține că a atacat aeroportul din Odesa pentru a distruge arme americane și europene

Armata rusă susține că a atacat aeroportul din Odesa (sudul Ucrainei) pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie pe care Kievul le-ar fi primit de la americani şi europeni. În ziua atacului, președintele Volodimir Zelenski a declarat că pista nou construită din portul strategic de la Marea Neagră a fost dezafectată, dar s-a angajat să o reconstruiască. Cu toate acestea, „Odesa nu va uita niciodată comportamentul Rusiei”, a subliniat liderul ucrainean.

Pista aeroportului Odesa a fost distrusă de ruși

„Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa, pe un aerodrom militar, un hangar cu arme şi muniţii primite din Statele Unite şi ţări europene, precum şi pista”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Anterior, comandamentul operaţional din sud al forţelor armate ucrainene a confirmat că pista aeroportului din Odesa a fost avariată în urma atacului cu rachete ruseşti.

Moscova afirmă că armata sa a creat mai multe pagube în Ucraina

De asemenea, oficialul rus a transmis că armele de înaltă precizie au lovit şapte baze militare în Ucraina, inclusiv patru zone unde sunt concentraţi soldaţi şi echipamente de luptă, precum şi trei depozite de rachete şi muniție în regiunile Doneţk şi Harkov. În plus, aviaţia operativ-tactică a Moscovei a distrus două sisteme de rachete antiaeriene S-300 ale Ucrainei în regiunea Zaporojie. La centrala de aici, Kremlinul și-a trimis specialişti în domeniul nuclear, pentru a cere date confidențiale despre funcţionarea uzinei.

„Până la 140 de soldaţi ucraineni au fost omorâți şi 19 vehicule blindate ale forţelor armate ucrainene au fost eliminate”, a afirmat Konaşenkov.

În cursul zilei, arsenalul rusesc a bombardat 786 de puncte ale soldaţilor ucraineni, 24 de posturi de comandă şi trei depozite de rachete şi arme de artilerie şi muniţie în zona Gruşevaha (regiunea Harkov), menționează rușii. Iar sistemele de apărare aeriană ar fi doborât două bombardiere Su-24M în zona Petrovskoe (Harkov), potrivit Ministerului Apărării din Rusia.

Aeroportul din Odesa nu mai poate fi folosit

Potrivit oficialilor regionali, rachetele au fost lansate din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia. În urma atacului, aeroportul nu mai poate fi folosit. Gennadi Trukhanov, primarul orașului Odesa, a declarat că pista distrusă de ruși a fost construită în 10 ani, fiind deschisă oficial în iulie anul trecut: „Mulțumită noii piste, ne așteptam la un aflux colosal de turiști din întreaga lume. În schimb, am primit o rachetă”, s-a plâns edilul pe Facebook.

Citește și Un expert militar afirmă că forțele ruse vor colapsa în câteva săptămâni

Ofensiva reînnoită a Rusiei ar avea ca scop legarea sudului Ucrainei de Crimeea, în timp ce face eforturi pentru controlul complet asupra regiunii estice Donbas. Părți din cele două provincii ale Donbasului, Luhansk și Donețk, erau deja controlate de separatiștii susținuți de ruși înainte de invazia Moscovei din 24 februarie.

Citește și: