Moscova, răspuns la sancțiunile primite: Joe Biden, Hilary Clinton și alți oficiali americani au interzis în Rusia

Moscova, răspuns la sancțiunile primite: Joe Biden, Hilary Clinton și alți oficiali americani au interzis în Rusia

Alături de Joe Biden și Hillary Clinton pe o „listă stop” a Kremlinului se află secretarul de stat al președintelui Antony Blinken, șeful CIA William Burns, secretarul american al apărării Lloyd Austin și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, relatează news.sky.com.

Joe biden, Hilary Clinton și alți oficiali americani au interzis în Rusia

Președintelui american Joe Biden i s-a interzis intrarea în Rusia ca răspuns la sancțiunile impuse invaziei Ucrainei. Biden nu a mai vizitat Rusia din 2011, când era vicepreședinte al lui Barack Obama. Călătoria sa la Moscova a inclus discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Alături de bărbatul de 79 de ani, pe o „listă de oprire” a Kremlinului se află secretarul său de stat Antony Blinken, șeful CIA William Burns, secretarul apărării Lloyd Austin și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Blinken a fost un element cheie în răspunsul SUA la războiul din Ucraina, vizitând Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii NATO și europeni, în timp ce Occidentul coordonează sancțiunile împotriva politicienilor, oligarhilor, băncilor și altor persoane și entități ruși.

Înalți oficiali de la Casa Albă alcătuiesc cea mai mare parte a „listei de oprire” cu 13 nume, care o include și pe Hillary Clinton. Fosta candidată la președinție a vizitat Rusia de câteva ori când era secretar de stat, dar nu a mai fost de la o călătorie din 2012 pentru un summit diplomatic la Vladivostok.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va menține în continuare relațiile oficiale cu Washingtonul și va lua contacte la nivel înalt cu cei de pe listă, dacă va fi necesar.

Adăugările la „lista de oprire” au fost un răspuns la sancțiunile americane, a spus ministerul, care au inclus ceea ce a fost descris de Biden drept „limitări puternice” la ceea ce poate fi exportat din SUA în Rusia.

Joe biden, Hilary Clinton si alti oficiali americani au interzis in Rusia
Joe Biden

Tarifele de import pentru produsele rusești au crescut

Alte sancțiuni anunțate de Biden până acum includ măsuri împotriva unora dintre cele mai mari bănci din Rusia. Marea Britanie și-a majorat propriul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei mai devreme, cu alți 350 de cetățeni și entități numiți în ultimele liste ale guvernului.

Exporturile de bunuri de lux către Rusia au fost, de asemenea, interzise, iar tarifele de import pentru produsele rusești au crescut. Putin a susținut anterior că sancțiunile occidentale împotriva regimului său sunt „echivalente cu declararea războiului”, deoarece continuă să-și apere invazia Ucrainei.

Așa-numita „operațiune militară specială” este considerată pe scară largă ca nu a mers conform planului, dar Rusia a continuat să bombardeze marile orașe, forțând milioane de oameni să-și părăsească patria. Kievul rămâne sub control ucrainean, urmând să fie impusă o oprire de 35 de ore după ce mai multe blocuri turn au fost atacate de forțele ruse în afara capitalei.