Marea Britanie anunță un nou val de sancțiuni pentru Belarus

Marea Britanie anunță un nou val de sancțiuni pentru Belarus

Marea Britanie va impune noi sancțiuni asupra Belarusului, pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, a anunțat, luni, guvernul de la Londra. Noul pachet include interdicții de import și export pentru bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, inclusiv pentru tehnologii avansate și produse de lux. Măsurile punitive se vor aplica și importurilor de fier și oțel din Belarus și vor interzice mai multor companii să emită datorii și titluri de valoare în capitala Angliei.

Marea Britanie impune noi măsuri drastice împotriva Belarusului

Guvernul Regatului Unit introduce noi sancțiuni împotriva Belarusului, deoarece regimul Lukașenko continuă să faciliteze în mod activ invazia rusă a Ucrainei, notează gov.uk. Noua legislație va bloca comerțul cu aproximativ 60 de milioane de lire sterline de mărfuri cu Belarus pentru rolul său în sprijinirea conflictului dus de Vladimir Putin. Aceste măsuri includ interzicerea exportului de produse de rafinare a petrolului, componente tehnologice avansate și bunuri de lux.

Care sunt noile sancțiuni

Anunțate de Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO), noile sancțiuni economice, comerciale și de transport impuse guvernului de la Minsk vor interzice importul de fier și oțel din Belarus. Măsurile intră în vigoare mâine (n.r. – marți, 5 iulie).

Regimul din Belarus a facilitat în mod activ invazia lui Putin, permițând Rusiei să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina – lansând trupe și rachete de la graniță și lăsând avioanele rusești să zboare prin spațiul său aerian”, potrivit FCDO. „[Președintele Alexandr] Lukașenko a susținut, de asemenea, în mod deschis narațiunea Kremlinului, susținând că Ucraina provoacă Rusia pentru a justifica invazia sângeroasă a lui Putin”, a adăugat guvernul britanic.

Lukașenko, acuzat că alimentează războiul lui Putin în Ucraina

Pachetul FCDO extinde unele dintre măsurile semnificative luate împotriva Rusiei și la Belarus, inclusiv interdicții de import și export pentru mărfuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, cum ar fi exporturile de bunuri de rafinare a petrolului, exporturile de componente tehnologice avansate, cum ar fi cele utilizate în calculul cuantic, exporturile de bunuri de lux, inclusiv lucrări de artă britanice și genți de designer, și importurile de fier și oțel din Belarus.

Belarus este de partea Rusiei în războiul cu Ucraina. Recent, președintele Alexandr Lukașenko a declarat că țara sa este pe deplin în spatele Rusiei și că cele două state vor „rămâne împreună”. Liderul de la Minsk a mai spus că a fost de acord cu operațiunea militară a lui Vladimir Putin încă „din prima zi”. Anterior, UK a introdus taxe vamale pentru o serie de bunuri din Belarus și a sancționat mai mulți cetățeni și companii belaruse.