29 aug. 2022 | 17:46

Rusia are un nou suspect pentru moartea Dariei Dughina. Moscova se bazează pe camerele video, ce se vede în imagini

ULTIMA ORĂ
Rusia are un nou suspect pentru moartea Dariei Dughina. Moscova se bazează pe camerele video, ce se vede în imagini

Cazul Dariei Dughina, fiica liderului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin, ucisă într-un atentat cu bombă, este departe de a se fi terminat. Mai nou, serviciul rus de securitate FSB susține că a identificat un alt ucrainean care ar fi făcut parte din echipa de mercenari angajați de Kiev.

Apar noi detalii despre Daria Dughina

Tânăra de 29 de ani, susținătoare vocală a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina, a fost omorâtă în explozia mașinii sale. La două zile după asasinat, FSB transmitea că a rezolvat cazul, identificând o femeie ucraineană despre care susținea că a urmărit-o pe Dughina câteva săptămâni, a închiriat un apartament în complexul ei de locuințe și a plantat bomba în autoturism, după care a fugit din Federația Rusă în Estonia, totul cu sprijinul Kievului. Ucraina neagă implicarea în uciderea Dariei Dughina.

Ce susține FSB despre atentat

Acum, FSB spune că a identificat un alt membru al unui „grup de sabotaj și terorism” ucrainean, care ar fi complotat și comis crima. Noul suspect este un bărbat născut în 1978 și ar fi fabricat bomba într-un garaj închiriat din Moscova, apoi ar fi pus la dispoziție documente și plăcuțe de înmatriculare false pentru femeia care ar fi plantat bomba în mașina fetei lui Aleksandr Dughin.

Nou suspect identificat de camerele video

Individul ar fi plecat în Estonia cu o zi înainte de atentat. Un clip de 11 minute, difuzat de ruși, îl arată pe bărbat în Rusia (30 iulie), intrând și ieșind dintr-un complex de garaje din Moscova, colectând ceea ce FSB susține că sunt plăcuțe de înmatriculare false și ieșind din țară la primele ore ale zilei de 19 august.

Ipoteze lansate de specialiștii internaționali

Totuși, în ciuda acestor anunțuri, experții internaționali afirmă că este puțin probabil ca Ucraina să se afle în spatele acestui asasinat, cu atât mai mult cu cât Dughina nu era o figură cunoscută în țara lui Zelenski.

„Nu exclud ca Dughina să fi fost ucisă de ruşi pentru a dezvolta războiul în Ucraina într-un mod neconvenţional”, a semnalat, sub rezerva anonimatului, un oficial din cadrul comunităţii de informaţii din Franţa. „Nu văd raţiunea unei astfel de operaţiuni pentru ucraineni, care este extrem de complicat de pus în practică. Şi nu-i văd pe americani şi britanici să-i lase să facă aşa ceva”, a explicat Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS). „Totul seamănă cu o manipulare a FSB pentru a slăbi Kievul. Mai ales că Dughin nu are nicio influenţă reală la Kremlin”, a adăugat expertul.

În timp ce serviciul rus de securitate aruncă vina pe ucraineni, opoziția subliniază că asasinarea Dariei Dughina a fost foarte profesionistă, indică publicistul Andrei Piontkovski. În seara atentatului, persoane cu aceleași idei radicale s-au adunat la un festival ca să discute despre „cum pot distruge cel mai bine Ucraina”.