Rusia anunță încetarea ostilităților la Azovstal, pentru evacuarea civililor

Rusia anunță încetarea ostilităților la Azovstal, pentru evacuarea civililor

Federația Rusă a transmis, miercuri seară, că forţele sale armate vor înceta focul asupra combinatului Azovstal din portul ucrainean Mariupol, pentru evacuarea în siguranță a civililor ascunși de multe zile în subteranul uzinei. Oficialii ruși vor deschide un coridor umanitar aici. Timp de trei zile, soldații lui Vladimir Putin renunță la ostilități.

Rusia renunță la ostilități pentru evacuarea civililor din uzina Azovstal

Potrivit Ministerului rus al Apărării, forţele armate vor deschide un coridor umanitar între orele 08.00 şi 18:00, ora Moscovei (05.00-15.00 GMT), în zilele de 5, 6 şi 7 mai, la combinatul metalurgic Azovstal, pentru evacuarea civililor. Astfel, în această perioadă, soldații şi unităţile Republicii Populare Doneţk (proclamată unilateral de separatiştii pro-ruşi) vor înceta unilateral focul şi ostilităţile. Ucrainenii care s-au refugiat în fabrică vor putea ajunge în Rusia sau în teritoriile aflate sub controlul Kievului, a anunțat Rusia.

Moscova a dat asigurări că nu va lua cu asalt combinatul uriaș

Mai devreme, primarul oraşului-port Mariupol, Vadim Boicenko, a dezvăluit că au loc lupte violente în această zonă, deşi Moscova a asigurat că nu va lua cu asalt acest uriaş combinat în care s-au adăpostit atât luptători ucraineni, cât şi civili. Vestea dată de edil a venit în momentul în care au apărut imagini în care forțele ruse folosesc ceea ce păreau a fi rachete termobarice pentru a bombarda Azovstal, în timp ce tancurile și trupele se mutau în zona industrială întinsă.

„Ordinul [președintelui rus Vladimir Putin] a fost dat public comandanților supremi de a anula asaltul. Nu există niciun atac”, a afirmat purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Agenția de presă de stat TASS.

Orașul Mariupol continuă să reziste în fața rușilor

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la salvarea răniţilor care se află în uzina Azovstal. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a explicat, miercuri, că forțele ucrainene au rămas la combinatul siderurgic Azovstal și că orașul-port asediat Mariupol nu se află sub controlul deplin al Rusiei, în ciuda pretențiilor Moscovei.

„În ciuda tuturor declarațiilor oficialilor ruși că Mariupol este sub controlul lor deplin, acest lucru nu este adevărat. Azovstal, cetatea, ultima fortăreață a rezistenței ucrainene din Mariupol, mai rezistă. Rusia o atacă în fiecare zi, fie aruncând bombe, fie întreprinzând atacuri fizice”, a spus oficialul de la Kiev.

Anterior, Ucraina a cerut prelungirea încetării focului, astfel încât toți civilii să poată fi evacuați din combinatul siderurgic, dar Rusia a acuzat trupele de la Kiev că „profită” de pauză pentru a stabili noi poziții de apărare și a reluat bombardamentele ieri.

Citește și: