Rusia anunță capturarea a peste 500 de soldați ucraineni. Vor să îi dea la schimb pe militarii ruși prinși de trupele lui Zelenski

Rusia anunță capturarea a peste 500 de soldați ucraineni. Vor să îi dea la schimb pe militarii ruși prinși de trupele lui Zelenski

Rusia anunță că a transmis „informații despre peste 500 de ucraineni luați prizonieri” Comitetului Internațional al Crucii Roșii. În plus, spune că a avut „suficienți morți” și se pare că este gata să facă schimb de prizonieri de război.

Rusia anunță capturarea a peste 500 de soldați ucraineni

Rusia a trimis Crucii Roşii Internaţionale mai multe documente cu ajutorul cărara să faciliteze un schimb cu militari ruşi capturaţi de ucraineni, după cum a afirmat luni comisarul pentru drepturile omului al Kremlinului, Tatiana Moskalkova, la postul de stat RT.

„Pentru fiecare soldat ucrainean luat prizonier, să zicem, există o carte specială scrisă cu scrisul său de mână, astfel încât cineva poate fi sigur că persoana este în viață și a scris această carte, iar aceste cărți au fost transmise către Crucea Roșie astăzi. Peste 500 de astfel de carduri au fost completate de partea noastră și predate Crucii Roșii. Aceștia sunt prizonierii ucraineni pe care suntem gata să-i schimbăm”, a spus Tatiana Moskalkova, Comisarul pentru drepturile omului în Rusia, relatează Pravda.

Tatiana Moskalkova a mai spus că această interacțiune cu Crucea Roșie trece prin „filiala rusă a organizației”.

„Destui morți, destulă răutate, suficient sânge, toate acestea sunt suficiente pentru noi și copiii noștri”.

Ucraina a vorbit ultima dată despre mai mult de 560 prizonieri de război ruşi. În decursul săptămânii trecute, primarul răpit al oraşului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat în schimbul a nouă soldaţi ruşi, a notat DPA.

În decursul săptămânii trecute, se știa că peste de 7.000 de soldați ruși au fost uciși în mai puțin de trei săptămâni de lupte, conform unei estimări conservatoare a serviciilor secrete americane, scrie New York Times. Înafară de cei uciși, se estimează că între 14.000 și 21.000 de oameni din armata de invazie trimisă de Vladimir Putin sunt răniți, numărul total al celor scoși din luptă fiind extrem de mare ca procent din totalul de circa 150.000 de soldați ruși aflați în Ucraina.

„Copiii din Mariupol mor din cauza deshidratării”

Victoria, în vârstă de 27 de ani, care a reușit să evadeze din orașul asediat Mariupol, din sudul Ucrainei, povestește pentru 5 Live Breakfast cum și-a lăsat familia în urmă în timp ce fugea într-un sat aflat la aproximativ 20 km (12,5 mile) distanță.

„Orașul meu este absolut distrus. Oamenii stau în subsol, dar asta nu este sigur. Ei bombardează, așa că pivnițele sunt distruse”, spune ea, cu vocea tremurândă, în timp ce descrie auzirea bombardamentelor zilnice ale atacurilor rusești, notează BBC.

Ea mai spune că mulți oameni nu au acces la hrană și apă.

„Sunt trei copii despre care știu că au murit de deshidratare. Este secolul 21 și copii mor din cauza deshidratării în orașul meu. Ei mor de foame acum”.

Victoria adaugă că nu a reușit să-i ajute pe alți membri ai familiei să părăsească Mariupol și este disperată să-i scoată de acolo.

„Voi rămâne în Ucraina și voi încerca să-mi salvez familia în Mariupol. Mariupol este viața mea, nu înțeleg de ce să părăsesc orașul meu, țara mea din cauza Rusiei”.

Citește și: