29 iun. 2022 | 17:56

Rusia amenință Norvegia: „Acţiunile inamicale duc la măsuri de represali”

ULTIMA ORĂ
Rusia amenință Norvegia: „Acţiunile inamicale duc la măsuri de represali”

Moscova a acuzat miercuri Norvegia că blochează tranzitul de bunuri către rușii care locuiesc în arhipelagul Svalbard, în Arctica norvegiană, și a amenințat Oslo cu represalii.

Rusia amenință Norvegia

„Am cerut părții norvegiene să rezolve această problemă cât mai repede posibil”, a declarat într-un comunicat diplomația ministerului rus de externe, anunțând că însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova a fost convocat.

„Am subliniat că acțiunile neprietenoase față de Rusia duc la măsuri de represali”, a adăugat aceasta.

Rusia susține că Norvegia a blocat la punctul de trecere a frontierei terestre Storskog livrările de echipamente și alimente care urmau să fie încărcate pe o navă cu destinația Svalbard pentru minerii ruși din arhipelag.

Potrivit lui Serghei Gushkin, consulul rus în arhipelagul arctic, încărcătura era formată din 20 de tone de bunuri, dintre care șapte tone de alimente, piese de schimb și echipamente esențiale pentru pregătirea pentru iarnă.

Norvegia blochează mărfurile în aplicarea sancțiunilor europene adoptate împotriva Rusiei din cauza războiului său din Ucraina, a precizat diplomatul.

„Cred că Norvegia nu s-a gândit să se alăture sancțiunilor UE”, a adăugat el.

Rusia caută alte rute de aprovizionare

Gușkin a declarat că Rusia explorează rute alternative de aprovizionare, inclusiv din Europa sau pe mare din orașul rus Murmansk.

Svalbard, aflat la o mie de kilometri de Polul Nord, are o suprafață de două ori mai mare decât Belgia și este considerat uneori „călcâiul lui Ahile al NATO în Arctica”.

Un tratat încheiat la Paris în 1920 recunoaște suveranitatea Norvegiei asupra Svalbard, dar garantează, de asemenea, cetățenilor statelor semnatare – în prezent în număr de 46, inclusiv Rusia – libertatea de a exploata resursele naturale de acolo „în condiții de perfectă egalitate”.

De zeci de ani, Rusia – și URSS înainte de ea – exploatează cărbune în aceste teritorii, locuite de mai puțin de 3.000 de persoane de aproximativ 50 de naționalități.

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kossachev, a acuzat Oslo pe Telegram de încălcarea Tratatului de la Paris.

„Autoritățile norvegiene încearcă să se asigure că minorii ruși sunt lăsați fără hrană, ceea ce este în sine imoral. Acest lucru încalcă drepturile omului, precum și principiile umanismului”, s-a plâns el.

Consulul rus a negat însă că ar exista vreun risc de penurie de alimente.