18 mart. 2022 | 17:28

Decizia dură luată de Norvegia, în contextul invaziei ruse în Ucraina

ULTIMA ORĂ
Decizia dură luată de Norvegia, în contextul invaziei ruse în Ucraina

Membrul NATO spune că un atac rusesc nu este probabil, dar vecinul său a devenit „mai periculos și mai imprevizibil”. Norvegia a anunțat că va furniza încă 3 miliarde de coroane norvegiene (340 de milioane de dolari) în acest an pentru a-și consolida forțele militare din nord, lângă granița cu Rusia.

Decizia dură luată de Norvegia, în contextul invaziei ruse în Ucraina

Fiind cel mai nordic membru NATO din Europa, țara nordică împarte o graniță terestră de 196 km (120 de mile) cu Rusia în Arctica și o graniță maritimă mare în Marea Barents.

„Chiar dacă un atac rusesc asupra Norvegiei nu este probabil, trebuie să ne dăm seama că avem un vecin la est care a devenit mai periculos și mai imprevizibil”, a declarat vineri ministrul norvegian al apărării, Odd Roger Enoksen, într-o conferință de presă, referindu-se la Moscova, conform Aljazeera.

Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru a consolida prezența navală în nord, pentru a intensifica pregătirea atât pentru soldați, cât și pentru rezerviști și pentru a crește stocurile de muniție, combustibil și echipamente. Ele vor fi, de asemenea, folosite pentru a crește capacitatea de a primi trupe aliate și pentru a consolida apărarea cibernetică și informații.

„Trebuie să ne creștem prezența în nord. Rusia are interese de securitate semnificative în regiunea noastră, iar nordul are, de asemenea, o mare importanță economică pentru Rusia”, a spus Enoksen.

În prezent, în Norvegia se desfășoară manevre mari navale, aeriene și terestre la care participă aproximativ 30.000 de soldați din 27 de țări, inclusiv atât membri NATO, cât și parteneri ai alianței militare.

Exercițiul Cold Response 2022 este conceput pentru a testa capacitatea Norvegiei de a primi întăriri aliate în cazul unei agresiuni externe. În plus, exercițiul este o oportunitate pentru trupe de a se antrena pentru luptă pe vreme rece.

Peste 800 de oameni au fost uciși și de când Rusia a început să invadeze Ucraina

Cel puţin 816 persoane au fost ucise şi 1.333 au fost rănite de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat vineri Biroul ONU pentru Drepturile Omului. Majoritatea victimelor s-au datorat „utilizarii de arme explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene cu rachete”, a spus OHCR într-un raport.

Printre cei uciși se numără 152 de bărbați, 116 femei, șapte fete și 16 băieți, precum și 36 de copii și 489 de adulți al căror sex nu este încă cunoscut, a spus agenția ONU.

OHCR a spus că „crede că cifrele reale sunt considerabil mai mari, în special pe teritoriul controlat de guvern și mai ales în ultimele zile, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în curs. în așteptarea coroborării”, notează CNN.