Rusia afirmă că AIEA nu poate trece prin Kiev la centrala nucleară din Zaporojie: „E un risc uriaș”

Rusia afirmă că AIEA nu poate trece prin Kiev la centrala nucleară din Zaporojie: „E un risc uriaș”

Orice misiune întreprinsă de agenția nucleară a ONU pentru a inspecta centrala ucraineană Zaporojie nu poate trece prin capitala Kiev, deoarece este prea periculos, a declarat marți un diplomat rus de rang înalt, citat de agențiile de presă rusești.

Rusia spune că AIEA nu poate să treacă prin Kiev

„Imaginați-vă ce înseamnă să treacă prin Kiev – înseamnă că ajung la centrala nucleară prin linia întâi”, a declarat jurnaliștilor, citat de agenția de știri RIA, Igor Vișnevetski, adjunctul șefului departamentului de proliferare nucleară și control al armelor din cadrul Ministerului de Externe, Igor Vișnevetski.

„Acesta este un risc uriaș, având în vedere că forțele armate ale Ucrainei nu sunt alcătuite toate în același mod”.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat luni, la New York, că secretarul ONU a evaluat că dispune de capacitatea logistică și de securitate pentru a putea susține orice misiune a AIEA la centrala Zaporojie, controlată de Rusia, de la Kiev.

Agenția de știri Tass l-a citat pe Vișnevetski spunând că o eventuală misiune de acest fel nu are mandatul de a aborda „demilitarizarea” centralei, așa cum a cerut Kievul, deoarece se poate ocupa doar de „îndeplinirea garanțiilor AIEA”.

Ucraina vrea noi sancțiuni împotriva Rusiei

Ucraina a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei și a subliniat riscurile și consecințele unei catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde noi bombardamente în apropiere au reaprins un joc de acuzații între cele două părți.

Oficialii ucraineni și cei instalați de Rusia au făcut schimb de acuzații cu privire la cine este responsabil pentru atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a avertizat pe soldații ruși că, dacă atacă situl din orașul Enerhodar, acum controlat de Rusia, sau dacă îl folosesc ca bază de unde să tragă, atunci vor deveni o „țintă specială”.

„Dacă prin acțiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecințele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a declarat el într-un discurs ținut luni seara târziu, cerând noi sancțiuni pentru sectorul nuclear rusesc.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de forță și hotărâre pentru a apăra o singură centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut.”

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat luni că aproximativ 25 de lovituri de artilerie grea de la obuziere M777 fabricate în SUA au lovit în apropierea centralei nucleare și a zonelor rezidențiale în decurs de două ore.