Rusia a adoptat o lege controversată. Oricine poate fi condamnat ca „agent străin”

Rusia a adoptat o lege controversată. Oricine poate fi condamnat ca „agent străin”

Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului cu sediul la Moscova, a dat undă verde legii care permite autorităților să desemneze mai ușor opozanții interni drept „agenți străini”, considerată unul dintre instrumentele folosite de Kremlin pentru a suprima disidența și a impune noi restricții.

Rusia extinde legea „agenților străini”

Deputații ruși susțin că noul text va face posibilă „apărarea intereselor şi asigurarea securităţii Federaţiei Ruse”. Legea privind „agenţii străini” a fost introdusă în 2012. Treptat, autoritățile ruse au folosit-o împotriva organizaţiilor pentru drepturile omului şi a mass-media, precum și împotriva persoanelor (din 2022).

Cine sunt „dușmanii poporului”

Potrivit Ministerului rus al Justiţiei, aproximativ 130 de persoane şi tot atâtea organizaţii sunt recunoscute în Rusia ca „agenţi străini”. La sfârşitul lui 2021, organizaţia Memorial, pilon al apărării drepturilor omului şi ale victimelor regimului sovietic, a fost interzisă pe motiv că nu şi-a indicat sistematic statutul de opozant.

Noi interdicţii adoptate de Duma de Stat

„Agenţii străini” au obligația să efectueze proceduri administrative greoaie şi să indice acest statut în toate publicaţiile lor, în special pe reţelele sociale. Cine nu se supune ordinului, riscă amenzi sau interdicţii. Noua lege interzice predarea în şcolile statului, producerea de „informaţii” destinate minorilor şi primirea de fonduri publice.

Mai mult, unei persoane sau organizaţii i se poate impune acest statut controversat, dacă se află sub „influenţă străină”. Până acum, aceștia trebuiau să desfăşoare „activităţi politice” şi să primească fonduri sau alte forme de sprijin din străinătate.

Opozanții Kremlinului sunt aspru pedepsiți

Textul de lege defineşte „influenţa străină” drept obţinerea de sprijin financiar, organizaţional sau tehnic, sau de a fi supus unei „presiuni” din străinătate. Proiectul trebuie validat de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, apoi semnat de preşedintele Vladimir Putin. Este posibil să intre în vigoare la 1 decembrie 2022, a precizat Duma de Stat din Rusia.

Introdusă în 2012, legea „agenților străini” a Rusiei a fost aplicată pe scară largă organizațiilor care contestă Kremlinul, inclusiv grupurilor pentru drepturile omului și instituțiilor de știri independente. Cei cărora li s-a dat eticheta de „dușmani ai poporului” sunt supuși numeroaselor constrângeri și proceduri contabile, cum ar fi adăugarea de texte standard care declară statutul lor în toate postările online.

Conform noului proiect de lege, care trebuie revizuit de camera superioară și semnat de președintele Vladimir Putin înainte de a intra în vigoare, persoanele desemnate „agenți străini” nu pot primi orice sprijin financiar de la stat.