Românul din spatele atacurilor Killnet din ultimele zile: cum i-a ajutat pe hackerii ruși, unde l-au găsit

Românul din spatele atacurilor Killnet din ultimele zile: cum i-a ajutat pe hackerii ruși, unde l-au găsit

În ultima săptămână, site-urile autorităților române și ale unor publicații de pe meleaguri mioritice au căzut victimă hackerilor ruși din gruparea Killnet. În mod aproape previzibil, cel puțin un român le-a întins o mână de ajutor.

Un cetățean român a fost identificat și localizat în Marea Britanie ca fiind un colaborator al rețelei de hackeri Killnet. Conform primelor informații obținute de către autoritățile române, a colaborat cu rușii și a jucat un rol fundamental în plănuirea și executarea atacurilor din ultima săptămână asupra mai multe site-uri importante din România. 

Românul care a ajutat hackerii ruși

„A fost identificată o persoană, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care a susținut activitatea grupării infracționale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin identificarea unor site-uri care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare”, a afirmat ministrul de Interne Lucian Bode, în dimineața zilei de marți.

Anunțul vine după ce luni, în cadrul unui efort internațional de cooperare, autoritățile din Regatul Unit au făcut o percheziție domiciliară la adresa unui român care pare să fi fost implicat în desfășurarea atacurilor cibernetice recente din țara noastră.

„Ofițerii din Poliția Română – combaterea infracționalității informatice – au  mers la Londra pentru a acorda sprijin în ancheta desfășurată de autoritățile din Marea Britanie. Acum cetățeanul român este în custodia autorităților britanice”, a adăugat ministrul de Interne.

Dacă subiectul îți este străin, merită să ai în vedere că tot mai multe atacuri ale hackerilor ruși au fost confirmate în ultimele zile atât de către publicații populare din România, cât și de către instituții ale statului. De exemplu, la finele săptămânii trecute, site-ul Guvernului și al MAPN au fost dezactivate printr-o serie de atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Aparent, motivația din spatele atacurilor are legătură cu faptul că România oferă sprijin Ucrainei în contextul invaziei din partea Rusiei.

Citește și: