România, atacată de ruși: hackerii au vizat cele mai importante instituții din țară

România, atacată de ruși: hackerii au vizat cele mai importante instituții din țară

Weekendul acesta, hackerii rușii au vizat mai multe site-uri din România. În acest sens, specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat mii de atacuri cibernetice care aveau să afecteze cele mai importante instituţii publice din România.

”În acest sfârşit de săptămână, specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat mii de atacuri maliţioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România. Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparaţie cu alte perioade”, a postat STS pe pagina oficială de Facebook.

În acest context, au fost aplicate măsuri ”eficiente şi rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar şi operaţiuni tehnice în timp real”, potrivit STS. Aceste operațiuni au fost implementate la nivelul Centrului Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) şi la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autorităţile pentru care STS asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet.

Ca referință, la câteva zile după ce prezența online a mai multor organizații guvernamentale din România a fost îngropată, același grup de hackeri care și-a asumat atacurile de vineri dimineață a anunțat că îngenunchea peste 300 de site-uri autohtone. Pe canalul de Telegram al grupării rusești de hackeri, membrii Killnet au confirmat că atacurile cibernetice asupra României nu au luat sfârșit. În schimb, acestea se vor extinde din ce în ce mai mult, vizând site-uri ale unor publicații media, partide politice, organizații culturale și afaceri, pe lângă instituții ale statului român.

Hackerii au atacat masiv România

”În cazul unui atac cibernetic deciziile şi măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esenţiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică şi cele de securitate cibernetică sunt comune, lanţul de decizie este extrem de scurt şi cu impact imediat. Activităţile întreprinse pentru asigurarea securităţii cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicaţii, cât şi la nivel de aplicaţii informatice”, a mai declarat STS.

Așadar, s-au identificat de către specialiști tipologia atacurilor și sursele maliţioase pe care le-au folosit hackerii ruși. Specialiștii au aplicat soluţii de protecţie la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate şi le-au transmis către celelalte entităţi de tip CERT.

”STS a partajat analizele proprii şi a colaborat cu specialiştii IT ai beneficiarilor şi experţii CERT de la nivelul DNSC şi ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. STS desfăşoară în continuare, în regim de 24/24, toate activităţile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecţia serviciilor digitale şi de comunicaţii ale instituţiilor şi autorităţilor statului român”, a completat instituţia.

Citește și: