Atacuri cibernetice la Guvernul României. Site-urile mai multor instituții au fost hackuite

Atacuri cibernetice la Guvernul României. Site-urile mai multor instituții au fost hackuite

Biroul de Presă al Guvernului României a anunţat, vineri dimineață, un atac cibernetic asupra mai multor site-uri guvernamentale. Anumite pagini de internet nu pot fi accesate din cauza hackerilor. Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro şi pagina unei instituţii financiare au fost ținta atacurilor cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Pagina de internet a Guvernului a fost atacată de hackeri

Mai multe atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service) au fost semnalate, vineri dimineață, în România, fiind blocată accesarea site-urilor mai multor instituții – Guvernul, Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră, CFR Călători.

Specialiştii IT de la nivelul structurilor guvernamentale și experţii instituţiilor de specialitate colaborează pentru restabilirea accesului. Între timp, doar site-ul www.gov.ro a fost refăcut, precizează sursa citată.

Au intervenit experții

La ora 04.05, DDOS a fost declanșat asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul cibernetic nu a compromis funcționarea paginii de internet, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Ministerul Apărării a transmis că site-ul instituției nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, motiv pentru care atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN. Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN (CApC) face eforturi pentru reluarea funcționalității paginii de internet a Ministerului.

„Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service). Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut”, a dezvăluir Guvernul.

Cine își revendică responsabilitatea pentru DDOS

Grupul de hacking Killnet ar fi responsabil pentru distrugerea site-urilor web ale Guvernului României, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră, operatorului feroviar CFR Călători și OTP Bank România, susțin surse din zona de securitate. Atacul cibernetic vine după ce Executivul a afirmat că ia în calcul furnizarea de arme Ucrainei.

„Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a spus Killnet.

Avertisment pentru români

Recent, un expert român în securitate cibernetică a vorbit despre un atac al hackerilor în țara noastră, după ce mai mulți oameni au fost asaltați de mesaje dubioase în zilele de Paști.

„Nu dați click sub nicio formă, pentru că este un virus! E un atac cibernetic în desfășurare la scară largă, în sensul în care foarte mulți cetățeni din România au primit acest mesaj cu un link. Ștergeți mesajul, este un virus programat să extragă informații sensibile”, a dezvăluit Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, luni seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Ce este Distributed Denial of Service

Un atac DDOS urmărește să perturbe sau să facă indisponibil traficul normal al unui server/serviciu/rețea prin suprasolicitarea sistemului țintit sau a infrastructurii cu un volum mare de date, potrivit Directoratului Național de securitate Cibernetică (DNSC).

Citește și: