Românii vor să muncească: număr record de CV-uri depuse, care e explicația

Românii vor să muncească: număr record de CV-uri depuse, care e explicația

Anul trecut, românii au vrut să își găsească de muncă sau să își schimbe jobul. Astfel, anul trecut, românii au aplicat de peste 12,6 milioane de ori pentru locuri de muncă.

Comparativ cu 2019, numărul candidaturilor depuse este cu 34% mai și cu 5% mai mare ca în 2020. 2021 este și anul cu cele mai multe aplicări din ultimul deceniu.

De asemenea, și oferta de angajare a fost foarte apropiată de nivelul pieței din perioada prepandemică. Astfel, aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase pe piața muncii în 2021, cu doar 5% mai puține ca în 2019 și cu 22% mai multe ca în 2020.

Românii au aplicat cel mai mult la joburi în 2021

„Dacă în 2020 am văzut candidați nevoiți să facă schimbări profesionale ca urmare a disponibilizărilor și a transformărilor impuse de pandemie, în 2021 s-a resimțit puternic faptul că schimbarea jobului a redevenit o alegere și a încetat să mai fie o constrângere, ca în anul anterior. Am văzut candidați mai curajoși ca oricând, iar asta s-a reflectat în cifre record la nivel de aplicări: 12,6 milioane, cele mai multe din ultimii zece ani”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, citat de Profit.ro.

În ceea ce privește domeniile unde au aplicat cei mai mulți candidați anul trecut, acestea au fost retail, prestări servicii, call-center/BPO, IT/Teleco și financiar/banking.

La polul opus, cele mai puține aplicări au ajuns la angajatorii care activează în industria textilă, asigurări, educație/training, dar și sport&wellness.

Candidații cei mai mulți au fost din București, care a atras peste un sfert din aplicări. Totodată, marile centre universitare, precum Cluj, Timișoara și Brașov, au venit puternic din urmă, cumulând aproape 19% din totalul aplicărilor.

Mai mult, românii nu au mai vrut să muncească în străinătate. Numărul candidaturilor în acest sens rămâne la un nivel minim istoric. Anul trecut, doar 1,3% din totalul aplicărilor au fost pentru pozițiile disponibile în străinătate.

În opinia specialiștilor, pandemia i-a impulsionat pe români să își schimbe meseria, iar anul 2022 va rămâne pe același trend.

Citește și: