Românii săraci sunt neatenți cu banii lor: bogații țin evidența clară, nu lasă nimic la întâmplare

Românii săraci sunt neatenți cu banii lor: bogații țin evidența clară, nu lasă nimic la întâmplare

De câte ori nu am auzit faptul că avem nevoie de educație financiară și că e vital să știm să ne gestionăm bugetul? Cu siguranță, la nivel de teorie, cu toții cunoaștem acest lucru. Doar că practica reprezintă o problemă.

Un studiu recent indică un paradox în rândul românilor, dar totodată evidențiază din nou faptul că avem nevoie să învățăm măcar câteva concepte de bază ale educației financiare, mai ales în această perioadă dificilă pentru bugetul nostru, indiferent că avem venituri mari sau mai modeste.

Analiza despre care vorbim indică faptul că românii cu bani, cei ce câștigă bine, sunt mai responsabili și atenți cu finanțele lor decât aceia dintre noi care avem salarii mici și o ducem greu în general.

Românii cu salarii sub 2.500 de lei se comportă haotic cu banii lor

Numai 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație. În schimb, în mod surprinzător pentru mulți dintre noi, o cu totul și cu totul atitudine au românii ale căror venituri sunt foarte generoase lunar. Mai precis, 72,55% dintre românii ce câștigă lunar mai bine de 10.000 de lei sunt atenți la costuri, arată un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

În această perioadă, cei mai mulți bani din bugetul românilor au o destinație clară. Este vorba despre cheltuielile legate de casă. Astfel, ne mai arată sondajul, pentru 25,52% dintre români, aceste cheltuieli reprezintă 40-60% din venituri. Tinerii sub 25 ani au cheltuieli minime cu locuința: 24% dintre aceștia alocă sub 20% din venituri, o posibilă explicație fiind faptul că mulți preferă să locuiască în continuare cu părinții.

„66,43% dintre respondenți declară că obișnuiesc să-și urmărească bugetul lunar, numărul acestora fiind în creștere (cu circa 3%) față de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicată – circa 75% – în rândul celor mai înaintați în vârstă (peste 55 de ani), iar tinerii îmbrățișează mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-și urmări bugetul în mod frecvent.

Pentru a veni în sprijinul românilor care vor să își gestioneze în mod responsabil bugetul, CEC Bank a lansat pachetul de cont bancar “Grijă Completă” care oferă servicii complete pentru operațiunile de zi cu zi (card, internet și mobile banking, conturi în euro și lei), cu zero comisioane în primul an, dar și un depozit cu depuneri ulterioare, cu dobândă de 7,2% pe an”, mai transmit reprezentanții CEC Bank.