Românii nu vor să muncească, nici atunci când bate sărăcia la ușă? Mii de joburi disponibile, la nivel național

Românii nu vor să muncească, nici atunci când bate sărăcia la ușă? Mii de joburi disponibile, la nivel național

Angajatorii români se confruntă cu o criză acută de personal. Au nevoie de forță de muncă în diverse domenii de activitate, dar se pare că lipsesc doritorii.

În timp ce firmele lansează mii de anunțuri de locuri de muncă vacante, românii se plâng de traiul tot mai scump, de facturile din ce în ce mai piperate, de prețurile la mâncare sau servicii.

Locuri de muncă pentru toată lumea

La nivelul întregii țări, avem nu mai puțin de 41.774 de locuri de muncă disponibile, potrivit datelor furnizate de agenţii economici, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Vestea cea mai bună este că oamenii fără pregătire profesională și fără calificări înalte au o șansă reală de a se încadra în câmpul muncii, în această perioadă dificilă, marcată de scumpiri. ANOFM anunță că foarte multe dintre joburile disponibile în toată țara destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale. Mai exact, pentru aceste persoane ANOFM anunță că sunt vacante 20.520 locuri de muncă.

Alte 2.753 de joburi sunt destinate persoanelor cu studii superioare (contabil; programator; inginer în diferite domenii de activitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; specialist resurse umane etc.), 7.735 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial).

De asemenea, avem și 10.766 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; sudor; confecţioner-asamblor articole din textile; conducător auto transport rutier de mărfuri; electrician de întreţinere şi reparaţii etc.).

Dacă ofertele din țară nu sunt pe placul românilor, ANOFM vine cu soluții. Există și posibilitatea de a te angaja peste hotare. La nivelul Spaţiului Economic European sunt 520 locuri de muncă vacante oferite prin intermediul reţelei EURES România, prin urmare ai o șansă de a prinde un job în afara țării, iar șansele să fii plătit mai bine sunt extrem de mari. Cele mai multe joburi sunt în Belgia, dar există oferte și pentru Olanda, Norvegia sau Polonia.