Prețurile alimentelor explodează din nou. Cât vor ajunge să dea românii pe un kilogram de cartofi

Prețurile alimentelor explodează din nou. Cât vor ajunge să dea românii pe un kilogram de cartofi
Preturile la alimente explodeaza din nou

De parcă nu ar fi fost suficient de scumpe, prețurile alimentelor explodează din nou. De ce sunt inevitabile noile scumpiri, dar și cât vor ajunge să dea românii pe un kilogram de cartofi din aceste cauze, vedeți în rândurile de mai jos.

Vești proaste pentru români. Alimentele se scumpesc din nou. Cu cât la sută

Sunt vești foarte proaste pentru români după ce s-a aflat prețurile alimentelor vor crește cu încă 23% în acest an, din cauza prețurilor mai mari la combustibili, la curent electric și la îngrășăminte, susțin experţii unei companii specializate în riscuri. Cele mai mari creșteri de preț de până acum s-au înregistrat la cartofi, de aproape 50%, şi la făină şi mălai, cu mai bine de 30%.

Avertismentul cu privirea la creșterea prețurilor vine de la experții unei companii specializate în calcul de risc, care anunță că până la sfârșitul anului prețurile alimentelor vor mai crește cu încă 23%, în contextul majorării generale a costurilor cu gazele, combustibilul, dar și cu curentul electric.

Inflația în România, peste 15%

Experții financiari mai arată că producătorii de alimente au transferat în prețurile finale mai puțin de jumătate din totalul preţurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție. Astfel, dacă în luna mai inflația era de 14,5%, iar în luna iunie de 15,1%, aceasta se regăsește la mai puțin de 80% din creșterile de prețuri, existând astfel încă potențial de majorări.

Cu cât se vor scumpi legumele

Dacă se iau câteva exemple, se va  vedea că acum pentru un kilogram de roșii plătim 6 lei. Odată cu această creștere de 23% vom plăti 7,40 lei. La fel este și în cazul ardeilor, care în prezent sunt 8 lei un kilogram, iar după această creștere vom plăti 9,80 lei. Pe vinete, vom cheltui 8,60 lei pentru un kilogram de la 7 lei din prezent, iar pe cartofii de la 3 lei kilogramul din prezent vom da 3,70 lei.

Dacă se face calculul total, se va vedea că în prezent pentru aceste produse plătim 24 de lei, iar odată cu această creștere de 5,5 lei vom plăti 29,50 lei, adică mai mult cu aproape un kilogram de tomate din prezent.

Prețul benzinei și al motorinei în România

Carburanţii standard se vând astăzi, 19 iulie 2022, în România, cu preţuri cuprinse între 8.51 lei/l și 9.30 lei/l.

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 19 iulie, pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.

Gazul s-a scumpit cu 90%

Pe de altă parte, gazele s-au scumpit cu aproape 90%, iar combustibilii cu 41%, în ultimul an, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe următorul loc, după gaze, în topul scumpirilor nealimentare, sunt combustibilii, cu un avans al preţurilor de 41% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, şi energia electrică, cu un plus de 17%.

În ce priveşte alimentele, cel mai mult s-a scumpit uleiul de gătit, cu creşteri de preţ de 49,71%, cartofii, cu 42,18% şi făina, plus 33,16%. Nu în ultimul rând, datele Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1% și că s-au înregistrat scumpiri record la mai multe produse de bază.