18 apr. 2022 | 06:00

România stă pe o adevărată comoară și abia așteaptă să o exploateze, din nou: toată Europa are de câștigat

ACTUALITATE
România stă pe o adevărată comoară și abia așteaptă să o exploateze, din nou: toată Europa are de câștigat

Într-o perioadă în care România se confruntă cu o creștere alertă a inflației, autoritățile de la București sunt în căutarea unor soluții cât mai eficiente pentru a aduce bani în țară și, mai ales, pentru a asigura necesarul țării de resurse de orice fel.

Auzim deseori formularea că România stă pe o comoară. Din păcate, aproape de fiecare dată, exploatarea resurselor autohtone este amânată la infinit, iar dacă se fac într-un final eforturi în acest sens, străinii ajung să se bucure de beneficii, mai mult decât românii. Odată cu războiul din Ucraina, prioritățile autorităților se pare însă că s-au mai schimbat. Guvernul vrea să redeschidă minele închise în ultimul deceniu. Scopul este extragerea de materiale valoroase, aceleași materiale de care este dependentă întreaga Uniune Europeană, iar țara noastră ar avea de câștigat sume fabuloase.

Minele românești, din nou în vizor

”Discutăm cum putem să extragem aceste minereuri critice, aceste materiale critice, şi cum putem să le prelucrăm în România.”, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru. ”Cu siguranţă nu tot, dar vom avea un plan prin care aceste materii critice la nivel de UE să poată fi extrase și prelucrate în România pentru a crea plusvaloare.”, a adăugat oficialul când a fost întrebat dacă vor fi redeschise toate minele închise în ultimul deceniu.

Realitatea europeană este una cât se poate de simplă. În urmă cu doi ani, oficialii UE au identificat nu mai puțin de 137 de produse și materii prime critice, de care este dependentă. Partea un pic șocantă este că nu doar că Rusia are o poziție dominantă în cazul celor mai multe dintre ele, dar sub 5% din materiile critice menționate sunt extrase și produse în blocul comunitar. Partea bună este că o parte dintre cele esențiale sunt localizate în România, cuprul și magneziul. Așteaptă doar să fie exploatate.

„Avem acces la minereu de grafit, care se transformă în grafen, folosit la rândul său în industria bateriilor – aici cel mai important zăcământ e la Baia de Fier, judeţul Gorj, care nu se exploatează, au fost încercări de a afla cât minereu există acolo, e nevoie de fie reluat procesul de mapare a resurselor cum e grafenul, mai avem resurse de titan, zirconiu, de importanţă critică. Dar e un proces de durată.”, a explicat europarlamentarul Alin Mituță, conform Știrile ProTV.

Ca referință, în țara noastră au fost închise nu mai puțin de 500 de mine și cariere. ”Au fost 36 de mine de minereuri înainte să se ia fabuloasa decizie de închidere, patru cariere doar pe minereuri polimetalice, azi avem o singură carieră – Abrudul şi o sigură mină – Băiţa. Azi nu putem să mai procesăm niciun gram de concentrat, de cupru, zinc. Astăzi, cu tot ce se întâmplă, o să explodeze la 9-10 mii de dolari tona de cupru, iar noi vom constata că am închis totul fără discernământ, abandonând rezerve importante omologate – vezi tot bazinul Maramureşului, vezi minele din Alba.”, a ținut să menționeze Maria Trip de la Mina Băița.

Particularități ale planului de redeschidere a minelor nu se cunosc până la această oră, dar există discuții într-un stadiu avansat pe marginea subiectului, iar inițiativele sunt clare. „Discutam acum… da, vorbim de magneziu, vorbim de cupru, acest concentrat de cupru, haideţi să vedem…”, a concluzionat ministrul Economiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele