Comoara României, confirmată de UNESCO: teritoriul din țara noastră care a devenit geoparc internațional

Comoara României, confirmată de UNESCO: teritoriul din țara noastră care a devenit geoparc internațional

Comoara României este, oficial, Ținutul Buzăului, care a obținut validarea oficială ca geoparc internațional UNESCO. Ținutul Buzăului este acum recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

Ținutul Buzăului a fost votat pentru includerea sa pe lista geoparcurilor internaționale, de către membrii Biroului Executiv al UNESCO, reuniți la Paris. Astfel, se vor ivi oportunități pentru dezvoltarea regiunii. Printre beneficii, putem enumera promovarea internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții.

Comoara României, Ținutul Buzăului, a intrat în UNESCO

„Ținutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie. Ținutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri și munți, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților”, au declarat reprezentanții echipei care a făcut demersurile necesare pentru validarea oficială, citați de Mediafax, conform Digi24.

Ca referință, Asociația „Ținutul Buzăului” a depus un dosar la UNESCO acum doi ani, iar la sfârșitul anului trecut, doi experți de la UNESCO au venit să vadă comoara României. Astfel, ei au verificat dacă zona se încadrează în exigențele pentru a deveni geoparc international. Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.

Așadar, Ținutul Buzăului devine al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Țara Hațegului. Lista globală este compusă din 177 de zone geografice din 46 de țări.

Citește și: