România, o țară de bugetari: câți români își iau salariul din taxele și impozitele tale, ai fi uimit

România, o țară de bugetari: câți români își iau salariul din taxele și impozitele tale, ai fi uimit

La intervale regulate de timp, Ministerul Finanțelor publică statistici legate de numărul bugetarilor și domeniile în care aceștia activează. Cifrele sunt în continuă creștere de la o lună la alta și, dacă nu era evident, salariile tuturor sunt plătite din taxele și impozitele celor care activează în mediul privat.

În martie 2022, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România de bugetari a fost de 1.267.973, o valoare mai mare cu 2251 de persoane, comparativ cu luna anterioară. Dintre acestea, 64% sunt doar posturi din administrația publică centrală. Practic, vorbim de 811.569 de angajați, din care 596.916 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat, un plus 1.883 angajaţi comparativ cu februarie 2022.

Unde lucrează cei mai mulți bugetari, în ordine

La nivel național, cei mai mulți bugetari activează în subordinea Ministerului Educației – 290.992, a Ministerul Afacerilor Interne – 123.347 și Ministerul Apărării Naţionale -74.761. Pe locurile patru și cinci se află Ministerul Finanţelor – 24.323 şi Ministerul Sănătăţii -18.549.

Dacă ne uităm la instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale, în martie 2022, erau ocupate 9.310 de posturi (minus două faţă de luna anterioară), în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, un număr de 43.833 (plus 163), în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii, erau 161.510 de posturi ocupate (plus 507).

La numerele deloc neglijabile de mai sus se mai adaugă și ”aparatul” administrației locale, oamenii din primării, prefecturi, consilii locale și județene. În luna martie a acestui an, în administrația publică locală lucrau 456.404 persoane, mai puțin cu 300 față de luna anterioară. Chiar și așa, dintre ei, nu mai puțin de 278.579 sunt în instituții finanțate integral din bugetele locale, pe când 177.825 sunt în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Ca un detaliu important, bugetari sunt și angajații Poștei Române, oameni care în viitorul foarte apropiat să vor bucura de o creștere de 15% a salariilor, peste noapte. „Ţintirea obiectivelor de business ale companiei va avea ca scop eficientizarea activităţii operaţionale. În mod concret, acest lucru va aduce o creştere cu 15% a salariului minim la nivelul companiei, ajungându-se, astfel, la venituri mai mari pentru 70% dintre salariaţi. Nu vom uita nici aspectul important al condiţiilor de lucru, care, prin investiţii corect direcţionate, vor ridica standardul de calitate, astfel încât să putem aduce o altfel de poziţionare a salariatului faţă de nevoile clienţilor noştri”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române, în urmă cu câteva zile.

Citește și: