Risc nuclear crescut, din cauza loviturilor primite de armata rusă. Avertismentul sefei serviciilor de informații americane

Risc nuclear crescut, din cauza loviturilor primite de armata rusă. Avertismentul sefei serviciilor de informații americane

Cea mai recentă analiză, împărtășită miercuri târziu de cel mai înalt oficial american din domeniul informațiilor, sugerează în continuare că ar putea exista o deschidere pentru a pune capăt luptelor actuale din Ucraina, chiar dacă Rusia o vede doar ca pe o șansă de a se poziționa mai bine pentru o viitoare cucerire.

Armatei lui Putin îi vor trebui ani de zile să se refacă

„În acest stadiu, evaluăm că forțele lor terestre ale Rusiei au fost degradate până la punctul în care le va lua ani de zile să revină la nivelul în care erau”, a declarat miercuri directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, în timpul unei discuții organizate la Washington de către Silverado Policy Accelerator și gigantul tehnologic Google.

„Chiar și obiectivele lor militare pe termen scurt nu sunt într-adevăr capabile să fie atinse de armata lor în acest moment”, a spus Haines.

„Este complet plauzibil, din punctul nostru de vedere, că, în funcție de modul în care evoluează lucrurile în lunile următoare și așa mai departe, el [Putin] este convins că există o valoare, de fapt, de a ajunge la un fel de acord.”

Liderii americani, europeni și ai NATO și-au exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Ucraina și au susținut-o cu miliarde de dolari în sisteme de armament și alte ajutoare de securitate care au permis forțelor ucrainene să atenueze invazia Rusiei, care inițial s-a concentrat pe capturarea capitalei Kiev.

Oficialii americani speră la negocieri de pace

Dar, în timp ce națiunile occidentale au declarat că Ucraina va decide cum și când să pună capăt războiului, oficialii americani și-au exprimat speranța pentru o eventuală soluționare negociată.

Comentariile lui Haines par să explice gândirea că o înțelegere ar putea fi în cele din urmă posibilă. Dar ea a recunoscut că faptul că Putin se acomodează cu realitatea blitzkrieg-ului său eșuat nu este un semn că o înțelegere este iminentă.

„De asemenea, ca să fim clari, nu vedem în acest moment o oportunitate pentru ambele părți de a ajunge la un acord pașnic”, a spus ea.

În schimb, Haines a avertizat că forțele Rusiei par să se concentreze pe acapararea a cât mai mult teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei, în timp ce își consolidează controlul asupra teritoriului pe care l-a luat în sud.

„Rusia crede că, dacă reușește să zdrobească într-adevăr una dintre cele mai capabile și bine echipate forțe din estul Ucrainei,  acest lucru va duce la o scădere a rezistenței ucrainene și că acest lucru îi va oferi oportunități mai mari”, a spus ea.

În comentariile făcute în cadrul unei conferințe separate la Washington, Haines a declarat că Rusia controlează aproximativ 20% din Ucraina de-a lungul unei linii de conflict care se întinde pe 1.100 de kilometri.

„Pe scurt, imaginea rămâne destul de sumbră, iar atitudinea Rusiei față de Occident se înăsprește”, a spus ea.

La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat președintelui american Joe Biden și altor lideri din Grupul celor Șapte că ar dori ca războiul să se încheie până la sfârșitul acestui an.