Om cheie din Rusia înfurie Ucraina: „Regimul de la Kiev trebuie să plece”

Om cheie din Rusia înfurie Ucraina: „Regimul de la Kiev trebuie să plece”

Un politician rus de top a lansat o serie de amenințări la adresa Ucrainei. Potrivit omului lui Vladimir Putin, guvernul de la Kiev trebuie să plece. Declarația îi aparține președintelui Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin. Oficialul este de părere că țara vecină, înainte de a se gândi la cererile de restituire a unei treimi din proprietățile fostei Uniuni Sovietice, ar trebui să preia o treime din datoriile URSS.

Lider rus pune gaz pe foc în războiul cu Ucraina

„Ucraina a ridicat problema returnării a cel puțin o treime a proprietății străine a fostei URSS, care aparține acum Federației Ruse. Înainte de a pretinde ceva, Kievul trebuia să-și asume o treime din datoriile Uniunii Sovietice”, a spus Volodin pe Telegram.

Același oficial a menționat că suma se ridică la 110 miliarde de dolari: „Țara noastră a plătit-o și toate republicile fostei URSS au lăsat-o liberă și neîngrădită de obligațiile de datorie”. În plus, „din 1991 până în 2013, Kievul a primit sprijin material din partea Rusiei pentru poporul frățesc al Ucrainei sub formă de energie la prețuri preferențiale, împrumuturi și preferințe comerciale în valoare totală de 250 de miliarde de dolari”, a explicat Viaceslav Volodin.

Viaceslav Volodin este de părere că Guvernul Zelenski trebuie să plece

În opinia sa, în Ucraina „totul a fost ratat și furat”: „Cererea de astăzi poate fi privită ca falimentul regimului de la Kiev, care trebuie să înceteze să mai chinuie poporul ucrainean și să plece”, este mesajul președintelui Dumei de Stat.

Luni mai devreme, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a declarat că Ucraina cere Rusiei să returneze „cel puțin” o treime din proprietățile străine ale fostei Uniuni Sovietice pe care le primise Moscova în schimbul datoriilor URSS.

Diplomatul ucrainean a recunoscut că Federația Rusă și-a asumat toate datoriile Uniunii Sovietice, în schimbul proprietăților străine care merg către Rusia. Pristaiko susține că Ucraina a fost de acord cu acest lucru, dar nu a ratificat documentele.

Ce s-a întâmplat acum 29 de ani

În 1993, Rusia s-a angajat să plătească toate datoriile fostei Uniuni Sovietice, ex-republicile sovietice predând activele externe ale fostei URSS. Cu toate acestea, așa cum a declarat președintele rus Vladimir Putin în decembrie 2021, Moscova și-a rambursat toate datoriile, în timp ce Kievul nu și-a îndeplinit încă obligația de a-și transfera activele străine către Rusia.