Regula din trafic pe care nu o știu toți șoferii și te-ar putea „costa scump”: semnul de circulație esențial

Regula din trafic pe care nu o știu toți șoferii și te-ar putea „costa scump”: semnul de circulație esențial

Una dintre regulile de circulație menite să simplifice traficul rutier la intersecții a stârnit multe controverse.

Una dintre regulile de circulație controversate care a stârnit multe discuții de-a lungul anilor are de-a face cu semnificația luminii verzi a semaforului intermitent de dreapta. În multe cazuri, șoferii care încearcă să viraj la dreapta la o intersecție sunt blocați în spatele unei alte mașini care ocupă prima bandă. Experiența poliției rutiere arată că mulți șoferi nu cunosc semnificația acestui semafor, dacă o fac, pur și simplu îl ignoră.

În majoritatea intersecțiilor au fost introduse semafoare intermitente la dreapta pentru a simplifica traficul rutier. Luminile sale dau oricărui șofer dreptul de a intra într-o intersecție, chiar și atunci când semaforul principal este roșu. Apropo, condiția ca șoferul să facă un viraj la dreapta pe verdele intermitent este ca prima bandă să fie goală.

Cu toate acestea, mulți șoferi nu țin cont de semnificația luminii verzi intermitente și ocupă prima bandă pentru a merge înainte.

Ce spune legislația

Legislația rutieră care permite virajul la dreapta, atunci când este aprinsă culoarea roșie a semaforului principal este o facilitate oferită conducătorilor auto. Aceasta nu reprezintă o obligație conform reglementărilor din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Deci, un șofer care așteaptă culoarea verde a semaforului principal pe banda întâi, nu greșește în trafic, chiar dacă blochează pe cei din spate care vor să vireze.

„Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, prevede articolul de lege.

Etichete: