14 sept. 2022 | 14:25

Codul Rutier 2022, un nou marcaj în trafic: amendă de până la 750 de lei și permis suspendat, dacă nu-l respecți

ACTUALITATE
Codul Rutier 2022, un nou marcaj în trafic: amendă de până la 750 de lei și permis suspendat, dacă nu-l respecți

Noul marcaj apare pentru prima oară în România, iar nerespectarea acestuia te poate lăsa fără carnet.

Șoferii care tranzitează Capitală trebuie să fie cu ochii în patru la un semn nou de circulație care a apărut deja în intersecții. Este vorba despre Bike Box, un marcaj aprobat de autorități pentru a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță în trafic.

Marcajul Bike Box apare la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni unde se poate efectua virajul la stânga. Măsura vizează siguranță persoanelor care folosesc biciclete și trotinete.

Pătrunderea mașinilor în zonele cu bike box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele vor putea să stea în interiorul spațiului marcat.

Amendă și permis suspendat

„Bike box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, transmite Primăria Capitalei.

Bike box reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc, ce vor apărea pe carosabil. Marcajele vor avea o lungime de trei metri. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate.

Conducătorii auto care nu respectă regulile semnului Bike Box riscă o amendă ce poate ajunge la 750 de lei și suspendarea permisului de conducere, pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier.