Reacția Rusiei, după ce Ucraina și Moldova au devenit candidate la UE

Reacția Rusiei, după ce Ucraina și Moldova au devenit candidate la UE

Kremlinul a calificat vineri drept o „afacere internă în Europa” decizia blocului comunitar de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE, în plină ofensivă rusă în vecina sa ucraineană. „Este o afacere internă europeană”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind totodată că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu aducă mai multe probleme Rusiei și  în relațiile acestor țări cu Rusia”.

Reacția Rusiei la pasul făcut de Ucraina și Moldova în UE

Dimitri Peskov a spus că speră că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relațiilor dintre Moscova și Bruxelles, care se află în prezent la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să le deterioreze și mai mult”.

Dmitri Peskov a denunțat, de asemenea, dorința Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înșiși”. De asemenea, el a reamintit că Turcia, care a fost candidat la UE timp de douăzeci de ani, „nu a putut niciodată să avanseze mai departe”. „Dar, în același timp, ea a devenit o țară suverană și independentă.”

Liderii UE au recunoscut joi, în cadrul unui summit, Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Această decizie marchează începutul unui proces lung și complex în vederea aderării.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris pe Facebook Maia Sandu.

„Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a adăugat ea.

Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în UE”.

Georgia, care dorește de asemenea să adere la UE, va trebui să facă încă reforme pentru a obține acest statut. O mare manifestație de susținere a aspirațiilor europene ale acestei țări caucaziene este prevăzută pentru vineri seara în capitala georgiană, Tbilisi.

 

Citește și: