Reacția României la amenințările făcute de Vladimir Putin: „Am luat act cu îngrijorare”

Reacția României la amenințările făcute de Vladimir Putin: „Am luat act cu îngrijorare”

Prima reacție din România cu privire la declarațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin vine din partea premierului Nicolae Ciucă. Liderul de la Kremlin a anunțat astăzi că a semnat un decret de mobilizare militară parțială, amenințând, încă o dată, Occidentul cu arme nucleare. Ulterior, și președintele Klaus Iohannis a reacționat. 

Iohannis: „România condamnă anunțul lui Putin”

„România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin cu privire la următorii pași ai Rusiei către escaladarea în continuare a războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România își reiterează apelul către Rusia să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă complet toate forțele armate”, a transmis Klaus Iohannis.

Ciucă, reacție la declarațiile lui Putin

În acest context, premierul român Nicolae Ciucă a declarat că a luat act „cu îngrijorare” de declarațiile făcute de Vladimir Putin. El a afirmat că „vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din UE”.

De altfel, discursul lui Vladimir Putin în care anunță nu doar că războiul continuă, ci va fi mult mai grav, a venit chiar de Ziua Internațională a Păcii. 

„Azi e ziua internaţională a păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-zidelor referendumuri.

Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii duin UE. Îmi exprim speranţa ca situaţia din zona de conflict să nu escaladeze”, spune premierul Nicolae Ciucă.

Liderul rus a anunțat mobilizarea parțială militară, adică va trimite mai mulți militari pe frontul din Ucraina. El a ținut să sublinieze că armele nucleare pe care Rusia le deține nu sunt „o cacealma”, ci sunt mult mai puternice decât ale Vestului. 

Cea mai mare escaladare a războiului

Aceasta este cea mai mare escaladare a războiului, de când Rusia a pornit „operațiunea militară specială” în Ucraina, la 24 februarie. 

30.000 de rezerviști suplimentari vor fi folosiți în invazie, iar liderul rus a spus că aceasta este „doar o mică parte din capacitatea militară a Rusiei”. 

În decretul semnat de liderul de la Kremlin se prevede că au fost trimise instrucțiuni corespunzătoare guvernului rus și funcționarilor guvernamentali din entitățile constitutive ale Federației Ruse. 

Ministrul Apărării a fost însărcinat de către mine să determine statutul legal al regiunii. Spun public, pentru prima data, a fost o reactie pozitivă la propunerile noastre de asigurare a securitatii Rusiei.

Subliniez. Vom face tot ce putem pentru a asigura desfaășurarea referendumurilor”, susține Vladimir Putin.