01 apr. 2022 | 12:50

Războiul, departe de a se termina în următoarele câteva zile. Oficialii ucraineni fac apel la NATO, din nou, să ofere arme și muniție

ULTIMA ORĂ
Războiul, departe de a se termina în următoarele câteva zile. Oficialii ucraineni fac apel la NATO, din nou, să ofere arme și muniție

Dmitro Kuleba, șeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a declarat joi că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale urmează să se încheie în doar câteva zile, informează vineri thenews.pl. Kuleba a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului polonez de ştiri TVN24.

Războiul nu se va termina în următoarele zile

Kuleba a mai spus că, în calitate de diplomat, crede în negocieri şi chiar a remarcat că la recenta rundă de discuţii de la Istanbul s-a constatat o anumită schimbare clară de ton din partea delegaţiei ruse.

În plus, ministrul de externe ucrainean a spus că, deşi Rusia „şi-a retras unele unităţi şi echipamente din nordul Ucrainei”, în timp ce mai multe oraşe ucrainene continuă să fie bombardate, iar „ruşii declară deschis că plănuiesc o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas”.

Dmitro Kuleba a mers mai departe și a lansat un apel către NATO să arate voinţă politică şi să furnizeze echipamente militare şi muniţie Ucrainei.

Tot acesta a mai spus că Ucraina ar fi dispusă să ia în considerare un statut neutru cu condiţia existenţei unor „garanţii şi mecanisme de securitate reale” din partea unui număr mare de ţări, iar accest statut de neutralitate ar însemna că Ucraina nu ar adera la NATO, dar ţara rămâne decisă să devină membră a Uniunii Europene.

În plus, Kuleba a menţionat că preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor putea avea în continuare convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin cu scopul de a încerca să pună capăt războiului şi suferinţei’.

„Totuşi, niciun acord nu poate fi convenit în numele Ucrainei şi pe la spatele ei”, a spus şeful diplomaţiei de la Kiev.

 Rusia „încearcă să concentreze” sistemele de rachete în Belarus

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a declarat că Rusia „încearcă să concentreze” sistemele de rachete în sud-estul Belarusului pentru a putea fi folosite împotriva Ucrainei. Evaluarea vine în ciuda afirmațiilor recente ale Rusiei de detensionare în jurul Kievului și al orașului Cernihiv, din nord.

„Inamicul nu renunță la planurile sale de a captura complet regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar, joi târziu, în declarații televizate, notează CNN.

„De asemenea, el invadează regiunea Harkov și încearcă să-și întărească poziția, să regrupeze trupele. Inamicul încearcă să-i concentreze acolo, aparent din cauza planurilor de a lansa lovituri cu rachete sau de a le folosi ca instrument de șantaj și intimidare. Prin urmare, teritoriul Belarusului continuă să fie folosit activ de Rusia pentru a desfășura agresiune”, a mai spus aceasta.

Forțele ucrainene văd că sisteme de rachete rusești sunt trimise lângă orașul Gomel din Belarus, a spus Maliar.

Întrebată dacă se aștepta să vadă rachete în continuare pe teritoriul ucrainean, Maliar a spus: „Trebuie să fim pregătiți pentru asta. Războiul continuă. Și trebuie spus că inamicul nu încetinește. Atacurile cu rachete, intensitatea lor este totală. la fel ca a fost, uneori chiar în creștere”.