Reacția lui Viktor Orban, după decizia Parlamentului European conform căreia Ungaria „nu mai este o democrație”

Reacția lui Viktor Orban, după decizia Parlamentului European conform căreia Ungaria „nu mai este o democrație”

Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină, a declarat Parlamentul European într-un vot simbolic puternic împotriva guvernului lui Viktor Orbán. Premierul ungar a reacționat astăzi la decizia fără precedent a instuției europene.

Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație. Reacția lui Viktor Orban

Într-o rezoluție susținută de 81% dintre eurodeputații prezenți la vot, parlamentul a declarat că Ungaria a devenit un „regim hibrid de autocrație electorală”, citând o prăbușire a democrației, a drepturilor fundamentale și a statului de drept.

În timp ce votul nu are niciun efect practic, acesta sporește presiunea asupra autorităților UE de la Bruxelles pentru a nu debloca miliarde de euro în numerar către Ungaria, care sunt reținute din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Ungaria se luptă pentru a convinge Comisia Europeană să elibereze 4,64 miliarde de euro din fondurile de redresare Covid, înghețate de mai bine de un an. Budapesta încearcă, de asemenea, să evite o procedură juridică separată care ar putea duce la deduceri din fondurile de coeziune în valoare de 24,3 miliarde de euro, bani pentru infrastructură și dezvoltare economică.

Premierul Viktor Orban consideră că decizia PE este „de domeniul glumelor”. El a spus că „nu râdem”, însă acest gest este făcut „pentru a se amuza”, a precizat premierul ungar, adăugând că „nu le acordăm atenție”.

„În ceea ce privește decizia Parlamentului UE, credem că este de domeniul glumelor. Nu râdem, pentru că este o glumă plictisitoare. Ei (legislatorii UE) fac acest lucru pentru a se amuza. Noi nu le acordăm atenție”, a declarat Orban.

Ungaria își ia adio de la PNRR și fonduri europene

Comisia Europeană ar urma să propună duminică reducerea cu 70% a fondurilor de coeziune ale Ungariei, dar va deschide ușa și pentru un compromis, potrivit a doi eurodeputați familiarizați cu discuțiile.

„Mai mult sau mai puțin ceea ce auzim este că Comisia va propune … aceste sancțiuni sau măsuri financiare”, a declarat Moritz Körner, un eurodeputat german, care a fost informat de către Comisie.

Într-un document intern recent, oficialii Comisiei au sugerat că există un risc „foarte semnificativ” în ceea ce privește gestionarea fondurilor UE de către Ungaria, citând încălcări ale normelor de interes public și un număr neobișnuit de mare de contracte acordate unui singur ofertant – un semnal de alarmă pentru observatorii transparenței.

Documentul, care a fost eliminat de pe site-ul Comisiei, sugerează o reducere de 70% a fondurilor ca fiind „proporțională” cu riscul.