Reacția Kremlinului, după ce fiicele lui Vladimir Putin au fost vizate de sancțiuni

Reacția Kremlinului, după ce fiicele lui Vladimir Putin au fost vizate de sancțiuni

Kremlinul a declarat joi că este nedumerit de decizia SUA de a impune sancțiuni împotriva fiicelor adulte ale președintelui Vladimir Putin, descriind această mișcare ca parte a unei frenezii occidentale mai ample împotriva Rusiei.

Fiicele lui Vladimir Putin nu au scăpat de sancțiuni

Noi sancțiuni americane împotriva Moscovei din cauza intervenției sale militare în Ucraina au vizat miercuri băncile și elitele ruse, inclusiv fiicele lui Putin, Katerina și Maria, despre care oficialii americani cred că ascund averea tatălui lor.

„Desigur, considerăm că aceste sancțiuni în sine sunt extinderea unei poziții cu privire la impunerea restricțiilor. În orice caz, linia în curs de a impune restricții împotriva membrilor familiei vorbește de la sine”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.

Peskov a spus că Kremlinul nu poate înțelege de ce fiicele lui Putin ar fi vizate.

„Acesta este ceva greu de înțeles și explicat. Din păcate, avem de-a face cu astfel de adversari”, a spus el.

Fiica lui Putin, Katerina Tikhonova, este un director de tehnologie a cărui activitate sprijină guvernul rus și industria sa de apărare, potrivit detaliilor din pachetul de sancțiuni al SUA anunțat miercuri. Cealaltă fiică a lui, Maria Vorontsova, conduce programe finanțate de guvern care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetarea genetică și sunt supravegheate personal de Putin, au spus Statele Unite.

Putin a ținut întotdeauna viața privată a lui și a familiei sale departe de lumina reflectoarelor. Kremlinul respinge adesea întrebările despre ele, invocând dreptul său la intimitate. În 2015, în timpul uneia dintre conferințele sale de presă, el a ocolit întrebările despre identitățile fiicei sale.

„Fiicele mele locuiesc în Rusia și au studiat doar în Rusia, sunt mândru de ele. Ele vorbesc fluent trei limbi străine. Nu discut despre familia mea cu nimeni. Fiecare persoană are dreptul la soarta sa, își trăiește propria viață și o face cu demnitate”, a spus el, notează BBC.

Poate că nu vrea să le numească, dar alții au făcut-o. Cea mai recentă rundă de sancțiuni americane le-a vizat pe Maria Vorontsova, în vârstă de 36 de ani, și pe Katerina Tikhonova, în vârstă de 35 de ani.

„Credem că multe dintre bunurile lui Putin sunt ascunse de membrii familiei și de aceea îi țintim”, a spus un oficial american.

Deși puține au fost confirmate oficial despre viața de familie a președintelui Putin, documentele, rapoartele din presă și declarațiile publice ocazionale sunt suficiente pentru a oferi un portret al perechii.

Cele două sunt fiicele președintelui Putin și ale fostei sale soții Lyudmila. Cei doi s-au căsătorit în 1983, când ea era însoțitoare de bord, iar el ofițer KGB. Căsătoria lor a durat 30 de ani, cuprinzând ascensiunea rapidă a lui Putin la vârful sistemului politic al Rusiei.

În 2013, s-au despărțit. Putin a spus că „a fost o decizie comună: cu greu ne vedem, fiecare dintre noi are propria viață”. Ea a spus că a fost „complet înecat în muncă”.

Citește și: