Țara care mizează pe SpaceX în locul unei rachete rusești

Țara care mizează pe SpaceX în locul unei rachete rusești

SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, care trimite pe orbită rachete reutilizabile, a fost comisionată în defavoarea agenției spațiale rusești.

Rachetele rusești pleacă în călătoriile spațiale din Kazahstan de cele mai multe ori, mulțumită cosmodromului Baikonur. Chiar și Iuri Gagarin, primul om în spațiu, a plecat de aici. Chiar și după independența de URSS, Kazahstan și al său Baikonur reprezintă locul principal de lansare pentru programul spațial rusesc.

Totuși, tocmai cei din Kazahstan au refuzat serviciile rușilor pentru a lansa doi sateliți pe orbită, pe KazSaySat și pe KazistiSat. În locul unei rachete de la ruși, kazahii au preferat să meargă pe mâna SpaceX.

Aset Nurkenov, secretar de presă al Ministerului Apărării și Industriei Aerospațiale din Kazahstan, a declarat că ”motivul pentru care folosim o rachetă Falcon 9 pentru lansare este că procesul va fi unul mai ieftin.”

Nurkenov a declarat că ar vrea ca SpaceX să plece în viitor de la Baikonur, dar nu a dat și un termen pentru când ar trebui să se întâmple asta.

Lansarea sateliților kazahi cu ajutorul tehnologiei americane introduce un nou element în dinamica relației SpaceX – Rusia. Compania lui Elon Musk a început să atragă mai mulți clienți care vor să lanseze sateliți în spațiu, deoarece costurile sunt mai mici, iar lansările sunt mai fiabile.

Sateliții kazahi fac parte dintr-o misiune care ar trebui să demareze cel târziu pe 19 noiembrie, din California. Este prima dată când SpaceX va lansa mai mulți sateliți deodată, în cadrul unei misiuni de tip ridesharing.

Conform celor de la Spaceflight, care au cumpărat întreaga lansare a Falcon 9, mai bine de 70 de sateliți de la 35 de organizații diferite vor fi lansați în spațiu. Aceasta e cea mai mare misiune de tip ridesharing efectuată de o rachetă americană.

Citește și:
Etichete: