Răspunsul ferm al DNA, după ce Marcel Ciolacu a cerut anchetă privind achizițiile de vaccinuri

Răspunsul ferm al DNA, după ce Marcel Ciolacu a cerut anchetă privind achizițiile de vaccinuri

Direcția Națională Anticorupție din România a reacționat, după ce liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-covid-19. Reprezentanții DNA au afirmat că resping încercările de atragere a instituției în jocurile politice.

Reacția DNA, după ce Marcel Ciolacu a propus procurorilor să investigheze achiziția de vaccinuri anti-covid-19 din România

De altfel, DNA spune că nu primește indicații de la politicieni privind anchetele și modul de operare a procurorilor. 

”Reacție la afirmații apărute în spațiul public.

Ca reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție:

Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege.

Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice.

În ceea ce privește caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligați să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că „în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (…)

, caracterul nepublic al urmăririi penale (…)” și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc.

Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale”, se arată pe pagina de Facebook a Direcției Naționale Anticorupție.

 Marcel Ciolacu: „Au cumpărat vaccinuri de 730 de milioane de euro”

Marcel Ciolacu a cerut DNA, în mod public, să verifice achizițiile de vaccinuri anti-covid-19. 

România a cumpărat peste 100 de milioane de vaccin pentru 15 milioane de români, în timpul guvernării PNL-USR. 

Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat.

Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a precizat Ciolacu.

„Știți care este costul acestor 40 de milioane de doze de vaccin? 730 de milioane de euro”, a continuat liderul PSD.

Citește și: