Recomandări oficiale: în ce condiții pot sta fără mască persoanele care au primit ambele doze de vaccin

Recomandări oficiale: în ce condiții pot sta fără mască persoanele care au primit ambele doze de vaccin

2021 e anul în care majoritatea țărilor vor accelerea campania de vaccinare. În acest context, vin recomandări legate de purtatul măștii pentru persoanele imunizate.

Campania de vaccinare accelerează în această perioadă în mai toate țările care au primit doze de vaccin fabricate de companiile care au primit autorizație pentru utilizare. Vorbim aici de Pfizer/BioNtech, Moderna, Astra Zeneca, dar și Johnson & Johnson. De precizat că americanii au aprobat deja și serul produs de ultima companie, care recomandă, însă, doar o doză de vaccin.

În Statele Unite, CDC – Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor – a venit cu recomandări referitoare la cei care s-au vaccinat deja. E vorba de persoanele care numără deja două săptămâni de când au primit rapelul în cazul Moderna sau Pfizer și tot două săptămâni de la primirea dozei de la Johnson & Johnson. Aceștia își pot da masca jos în spații închise doar atunci când stau de vorbă cu alte persoane vaccinate, aflate în aceeasi situație.

Persoanele vaccinate pot socializa între ele fără mască

Potrivit specialiștilor CDC, persoanele care au fost imunizate (două doze de la Moderna sau Pfizer sau una de la Johnson & Johnson) pot sta fără mască în interior atunci când se află în prezența altor persoane care au primit, la rândul lor, dozele necesare. Recomandarea face parte dintr-un ghid elaborat special pentru cei care au primit serul.

Pe de altă parte, purtarea măștii este obligatorie în continuare pentru toate persoanele în spațiile publice și oriunde se află persoane care nu-s vaccinate. Aglomerările de oameni nu sunt încă permise, scrie The Verge.

Recomandările sunt importante în contextul în care persoanele imunizate prezintă mai puține riscuri pentru ele și pentru cele din jur. CDC crede că odată accelerată rata de vaccinare în rândul populației, restricțiile pot fi relaxate în anumite domenii. Deocamdată, însă, călătoriile nu se recomandă nici măcar în rândul persoanelor vaccinate, asta pentru că noile tulpini și mutațiile rapide pe care le suferă virusul îi pot pune într-un oarecare pericol chiar și pe cei imunizați.

În Statele Unite, sunt disponibile acum pentru populație trei vaccinuri:  Pfizer/BioNtech, Moderna și Johnson & Johnson.